15. detsember 1996 kell 22:00

Enn Pandi tähelend

Enn Pant on oma viimaste nädalate ettevõtmistega näidanud nakatavat eeskuju teistele riigiasutuste noortele juhtidele. Veel mõnda aega tagasi tunti Panti rahandusministeeriumi karismaatilise kantslerina, kes juulikuu kuuma päikese ja kenade rannailmade ajal aheldas oma alluvad ministeeriumi laudade taha. Pant oli karm. Ei lubanud kedagi enne puhkama ega kellelegi preemiaid, kui «tööd tehtud». Teab Pant, teavad tema alluvad, kas valuvõte aitas.

Sahistatakse, et just Pant on see, kes viimastel aastatel Eesti rahavooge ja selle kaudu ka kogu majandust juhtinud on. Olgu sahinatega riigieelarve ja seadusandluse mõjutamise vallast kuidas on, kuid kindel on üks: ajal, mil Eestis pidevalt valitsused ja rahandusministrid vahetusid, tuli Pant hiilgavalt toime ministeeriumi kantsleri stabiliseeriva rolliga. Novembri lõpus sai Pantil riigiametist isu täis ning ta otsustas asuda ASi Hansatee etteotsa.

Üleeile ostis Hanstee juhtkond Pandi juhtimisel Ühispangalt need Hansatee aktsiad, mis olid varem mitmete finantsvaidluste käigus läinud Ühispangale Inreko Laeva ASilt.

Nii on ministeeriumi kantslerist saanud paari nädalaga Tallinna--Helsingi liinilt raha korjava laevafirma juht ja suuraktsionär. Meenutuseks, Tallinki firmamärgi all seilavad Soome lahel Hansateele kuuluvad laevad Georg Ots ja Meloodia. Iseasi on muidugi see, kui edukalt suudab Pant vastu panna soomlaste ja rootslaste üha tugevnevale survele laevaliiklus Tallinna ja Helsingi vahel eestlaste käest hoopis ära võtta.

Hetkel kuum