2. juuni 1997 kell 22:00

Valitsus tahab Saku õlletehasele vastu tulla

ASi Saku Õlletehas nõukogu liige, firma ühe suuromaniku Pripps Ringnesi president Paul Berqvist tunnistas eelmisel nädalal, et ta on käinud Eesti ametnikega ministeeriumite tasandil alkoholiaktsiisi tõstmise vastu võitlemas ja on leidnud sealt mõistvat suhtumist. Äripäeva andmetel on ta kohtunud ka rahandusministriga.

Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Andres Hunt ütles eile BNSile, et aktsiisimäärade tõstmine aasta keskel pole kasulik ja mõttekas ei riigile ega ettevõtetele. Ta lisas samas, et niisuguse ettepaneku on rahandusministeeriumile teinud majandusministeerium.

Majandusminister Jaak Leimann kuulus mõni aeg tagasi ise Saku õlletehase juhatusse.

Rahandusminister Mart Opmanni ja rahandusministeeriumi kantsleri Agu Lellepi allkirjastatud ettepanekus põhjendatakse alkoholiaktsiisi seaduse muutmise seaduse muutmise seaduse esitamise vajadust sellega, et riigikogus aprillis vastu võetud seadusemuudatuste järgi jõustuvad kõrgemad aktsiisimäärad alates III kvartalist, kuna ettevõtjad koostavad aga tavaliselt aastaprognoosi, ei mõju ootamatu maksumäära tõstmine aasta keskel soodsalt nende tegevusele.

Samas märgivad rahandusministeeriumi tippametnikud, et käesoleva aasta riigieelarvesse pole planeeritud õlle aktsiisimäära tõstmisest laekuvaid tulusid, mistõttu pole vaja uusi finantseerimisallikaid leida.

Pärast seda, kui valitsus on rahandusministeeriumi esitatud eelnõu heaks kiitnud, läheb eelnõu riigikogu menetlusse.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Andres Lipstok ütles, et tema arvates on aktsiisiseaduse tähtaegade edasilükkamisega seotud seaduse muudatuse ettepanek mõistlik, mida toetab tema ning loodetavasti kogu Reformierakond. Seaduse muudatuse ettepaneku läbiminek riigikogus sõltub tema sõnul sellest, kuidas maaparteid, Koonderakond ning pensionäride ja perede liit kokku lepivad.

Riigikogus 15. aprillil vastu võetud alkoholiaktsiisi seaduse muutmise seadusega hakkaksid 1. juulil Saku õlletehase ja enamiku välismaiste tootjate toodangu suhtes kehtima Eestis teistest kodumaistest tootjatest 50 senti kõrgemad aktsiisimäärad.

Hetkel kuum