8. juuni 1997 kell 22:00

?veitsi investor on huvitatud Tõrva elektrijaamast

Linnapea sõnul on võimalik investor üks ?veitsi riiklik institutsioon, mis on valmis ostma elektrijaamade agregaate tootvalt ?veitsi ettevõttelt vajalikud seadmed ja paigutama need Eestisse.

Elektrijaama hüdrogeneraator maksab umbes 500 000 krooni, kogu elektrijaama taastamine erinevatel hinnangutel kuni miljon krooni, lausus Umblia. ?veitsi investori nime ei soovinud Umb-lia avalikustada.

Tõrva linnapea kinnitusel saaks läbi väikelinna voolava vee abil toota kuni 600 000 kilovatt-tundi elektrienergiat aastas, mis kataks kahekordselt linna tänavavalgustuse vajadused.

Umblia sõnul pole Tõrva hüdroelektrijaama taastamine Eestis pretsedent ja väikeste elektrijaamade taastamisele on hakatud mõtlema mitmel pool. ?veitsis tegutseb Tõrva linnapea sõnul ligi 1200 väikest hüdroelektrijaama.

Umblia ütles, et Tõrva linnal on koostööks investoriga kaks võimalust. Ühe järgi ostab välisinvestor elektrijaama ära ja müüb selle töölehakkamisel linnale elektrit. Teise projekti kohaselt annaks linn elektrijaama välisinvestorile paarikümneks aastaks rendile, mille jooksul investor taastab elektrijaama, kasutab seda ja annab seejärel linnale üle.

Umblia loodab, et ühele välisinvestorile järgnevad peagi ka teised rahastajad, kes aitaksid arendada tootmist Tõrva-Helme puidutöötlemisettevõttes, mis ei jõua praegu kõiki tellimusi täita.

Maapanga nõukogu esimehe Malle Eenmaa sõnul kinnitas Maapanga juhatus oma viimasel istungil panga ja Tõrva linna koostööprojekti. Maapank on lubanud leida raha ja investeerijaid linna majanduselu arendamiseks.

Hetkel kuum