31. august 1997 kell 22:00

Kas Eesti aktsiaturg on kergelt manipuleeritav?

See on hästi mitmetahuli-ne küsimus. Ma kardan, et vastus saab olla vaid selline, et Eesti aktsiaturg on tegelikult küllaltki hästi suunatav. Ütleme niiviisi, et see käib maaklerite suu läbi ajakirjanduse kaudu. Meil on ju saanud väga populaarseks, et kõigil telekanalitel on oma majandussaade, kus siis antakse turu käitumise kohta kommentaare. Ja tegelikult selline keskmine ja samuti keskmisest väiksem investor võtab sealt saadavat informatsiooni küllaltki üheselt.

Samas aga on ka maakleril, kes seal mingisugust kommentaari annab, küllaltki suur riisiko ja seega peaks ta rohkem oma seal öeldud sõnade eest vastutama.

Nii et minu arvamus on küll selline, et Eesti aktsiaturg on täiesti manipuleeritav.

Tundub, et on manipulee-ritav.

Raske on hinnata iga konkreetse artikli mõju, aga Äripäev on tõestanud, et ta suudab näiteks Tallinna Panka kõigutada. Ajakirjandus mõjub väikeinvestorile, kes karjana peale tuleb.

See, et käib manipuleerimine insaiderluse kaudu, on korduvalt tõestust leidnud. Peab olema väga kõva närviga ärimees, kes, teades, et tema aktsia hakkab homme tõusma peaaegu kahekordseks, mingeid tehinguid ei tee. Silme ees on suur raha, meeldiv emotsioon. Teisel kaalukeelel mingit negatiivset emotsiooni ei ole. Eesti insaiderluse seadustik on niivõrd nõrk, et see, mille eest suvalises lääneriigis käed kaela taha väänataks, siin väärtpaberiinspektsioon otsib ja mõtleb kolm kuud ja ütleb siis mõmm-mõmm.

Hetkel kuum