Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Telekommunikatsiooni seadus piirab monopole

  «Kui kellegi turuosa läheb liiga suureks, hakatakse teda seaduse alusel teistmoodi kohtlema,» selgitas teede- ja sideministeeriumi sideosakonna juhataja Rein Astrik. «See väljendub eeskätt tariifide kontrollis ja lisakohustuste seadmises.»
  Ühe ettevõttena, mida valmiv seadus võiks valusamalt puudutada, nimetas Astrik ASi Eesti Mobiiltelefon.
  Teede- ja sideministeerium saatis seaduseelnõu teistele ministeeriumitele kooskõlastamiseks. Seaduse eesmärk on reguleerida Eesti telekommunikatsiooniturgu ja tagada vaba konkurentsi tingimused. «See seadus sisuliselt alustab meie turu avamist,» märkis Astrik. «Eelnõu ei pane kõiki momente lõplikult paika, vaid annab kõigile asjaosalistele aega atra seada ning ennast ette valmistada.»
  Telekommunikatsiooni seaduse eelnõu kohaselt hakkab telekommunikatsiooni valdkonda reguleerima edaspidi sõltumatu sideamet, mille üheks osaks kujuneb praegune elekterside inspektsioon.
  Rein Astriku sõnul tähendab sideameti sõltumatus seda, et sideamet pole ise segatud ettevõtlusse, tal ei ole otsest majanduslikku huvitatust oma tegevuse tulemustest ja ta ei allu päevapoliitilistele mõjutustele. «Sideamet saab olema niivõrd vaba, kuivõrd seadus talle ette kirjutab,» lisas Astrik.
  Sideamet ei saa Astriku sõnul anda välja õigustloovaid akte, vaid lahendab üksnes üksikjuhtumeid. Samas tunnistas Astrik, et sideameti peadirektoril on küllalt suur võim.
  «Sellist varianti soovitasid meile Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupanga spetsialistid,» lausus Astrik. «On hea, kui ei ole tegemist vastutuse hajutamisega.»
  Astriku väitel tuleb sideameti loomisel peale 45 elekterside inspektsiooni ametniku tööle võtta veel 20--30 inimest.
  Valitsuse kinnitatud tööplaani kohaselt peab telekommunikatsiooni seaduse eelnõu jõudma valitsusse 15. detsembriks. «Kui väga palju parandusi ja muudatusi ei tule, võib riigikogu seda arutama asuda juba jaanuaris,» ütles Astrik.
  Astrik lisas, et lähinädalatel peaks valitsus jätkama vaidlusi tekitanud kaabellevi seaduse eelnõu lugemist. «Tegime selles parandused, et tagada selle vastavus maailma kaubandusorganisatsiooni reeglitele,» lausus ta.
  Astriku sõnul jääb seadusesse endiselt põhimõte, et igas kaabelside piirkonnas on vaid üks kaabelsidevõrk, mille kaudu on võimalik osutada kõiki telekommunikatsiooniteenuseid. «Igal juhul peab sealt tekkima konkurent Eesti Telefonile,» rõhutas ta.
 • Hetkel kuum
Schenker Baltikumi juht: logistikasektoris on keerulised ajad alles ees
Tavapärane konkurents ja turureeglid ei pääse logistikas esile, sest ärikeskkonda suunatakse regulatiivselt väga jõuliselt, kirjutab Schenker Baltikumi peadirektor Janek Saareoks värskes Äripäeva Infopanga logistikasektori konkurentsiraportis ilmunud kommentaaris.
Tavapärane konkurents ja turureeglid ei pääse logistikas esile, sest ärikeskkonda suunatakse regulatiivselt väga jõuliselt, kirjutab Schenker Baltikumi peadirektor Janek Saareoks värskes Äripäeva Infopanga logistikasektori konkurentsiraportis ilmunud kommentaaris.
Apple andis investoritele külma duši Suurim langus kuue aasta jooksul
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
USA tugev tööjõuturg pani aktsiaturud langema
Ühendriikide tööjõuturu ootamatult hea seis koos poole sajandi madalaima töötusega ehmatas täna aktsiaturud langema.
Ühendriikide tööjõuturu ootamatult hea seis koos poole sajandi madalaima töötusega ehmatas täna aktsiaturud langema.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Raadiohommikus teeme selgeks lennunduse hetkeseisu
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.

Olulisemad uudised

Eelmise aasta küberprohmakad: lekkisid nii Smartpost kui ka pangad Libaarved viisid firmadest kümneid tuhandeid eurosid
Küberkurjategijad lekitasid eelmisel aastal olulisi andmeid, kollitasid ettevõtjaid lunavaranõuetega ja lollitasid võltsarvetega, selgub Riigi Infosüsteemide Ameti (RIA) küberturvalisuse aastaraamatust.
Küberkurjategijad lekitasid eelmisel aastal olulisi andmeid, kollitasid ettevõtjaid lunavaranõuetega ja lollitasid võltsarvetega, selgub Riigi Infosüsteemide Ameti (RIA) küberturvalisuse aastaraamatust.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.