• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tööstussektor tõuseb ausse

  Tallinna börsi on esimese poolteise tegevusaasta jooksul iseloomustanud suur pangaaktsiatekesksus. Pangaaktsiate suur osakaal on seletatav kogu Eesti majanduse suure pangakesksusega. Kuna pankadega toimuv on üldsuse pideva tähelepanu all, on ka investorid eelistanud just neid, silmapaistvalt eduka sektori aktsiaid. Peale kõige on pangad suutnud enamiku tööstusettevõtete ees saavutada märgatava edumaa avalikuks saamisel ja olemisel.
  Seni on investeerimine pangasektorisse ennast ka õigustanud. Vaid üksikud tööstussektori aktsiad on suutnud näidata ligilähedast likviidsust ja stabiilset ning kiiret hinna tõusu.
  Lõppenud kriis väärtpaberiturul peaks pakkuma investoritele piisavalt mõtteainet. Selles valguses peaks veidi enam huvi hakkama pakkuma tööstussektori aktsiad, mis seni tähelepanu keskmest enamjaolt välja jäänud.
  Tööstussektori kasuks peaks rääkima asjaolu, et sektorisse kuuluvate aktsiate hind ei tohiks olla sedavõrd emotsioonidest mõjutatav kui pangasektoris ja hinnatase peaks põhinema rohkem majanduslikel näitajatel, mida tööstuse stabiilsema iseloomu tõttu peaksid lühiajalised mõjud vähem puudutama. Ka ülaltoodud graafikult võib näha tööstussektori stabiilsemat iseloomu turu keskmisega võrreldes. Sellest tulenevalt sobib tööstussektor paremini just pikaajalisematele investoritele ja portfelli tasakaalustamiseks.
  Tallinna börsisüsteemis kaubeldavate tööstussektori aktsiate hulgast võib soovitada ühe võimaliku investeerimisobjektina likviidsemaid -- Norma, Tallinna farmaatsiatehase ja Rakvere lihakombinaadi aktsiat.
  Vähemlikviidsetele aktsiatele tasub mõelda, kui on soov investeerida pikemaajaliselt või mängida mõne vähemlikviidse aktsia või-maliku kiire tõusu peale. Võttes arvesse levinuimat aktsiate võrdlemise suhtarvu -- P/E suhet, eristuvad üldisest tasemest oluliselt madalamate suhetega Klementi ja Viru Ranna aktsia. Mõlemad ettevõtted on edukad eksportijad, mistõttu peaks neist vähem jälgi jätvalt mööduma võimalik sisemaise tarbimise vähenemine. Suur on Rakvere LK P/E suhe, kuid käesoleva aasta lõppedes alaneb see suure tõenäosusega märgatavalt, sest hetkel suhtarvu arvutamisel arvesse minev 1996. aasta IV kvartali 3,35 mln kroonine kahjum asendub käesoleva aasta IV kvartalis ilmselt kasumiga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Romek Kosenkranius: kolm probleemi, mille lahendamine toob investeeringud suvepealinna
Kohtumistel Pärnusse investeerida soovivate ettevõtjatega on koorunud välja kolm olulisemat ootust või probleemi, millele investorid lahendusi ootavad, kirjutab valimisliidu Pärnu Ühendab esinumber kohalikel valimistel Romek Kosenkranius vastuses Äripäeva küsitlusele.
Kohtumistel Pärnusse investeerida soovivate ettevõtjatega on koorunud välja kolm olulisemat ootust või probleemi, millele investorid lahendusi ootavad, kirjutab valimisliidu Pärnu Ühendab esinumber kohalikel valimistel Romek Kosenkranius vastuses Äripäeva küsitlusele.
Kinnisvara areneb – tahaks ka sellest osa
Käes on uus nädal ja uus märkimisperiood. Eilsest on võimalik märkida endale Arco Vara osalust. Mina hetkel aktsionär pole, aga kuna Arco Vara tundub huvitav ettevõte, siis otsustasin analüüsida, kas on aeg seda muuta.
Käes on uus nädal ja uus märkimisperiood. Eilsest on võimalik märkida endale Arco Vara osalust. Mina hetkel aktsionär pole, aga kuna Arco Vara tundub huvitav ettevõte, siis otsustasin analüüsida, kas on aeg seda muuta.
Venipak avab Eestis kaks uut pakisorteerimise keskust
Venipak kavatseb Eestis investeerida 200 000 eurot, avada kaks uut pakkide sorteerimiskeskust Türil ja Viljandis.
Venipak kavatseb Eestis investeerida 200 000 eurot, avada kaks uut pakkide sorteerimiskeskust Türil ja Viljandis.
Suurest perest kallite autodeni: eksperdid paljastavad oma suurimad rahalised eksimused
Financial Timesi eksperdid paljastasid, missugused olid nende suurimad rahalised ebaõnnestumised.
Financial Timesi eksperdid paljastasid, missugused olid nende suurimad rahalised ebaõnnestumised.