• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tööstussektor tõuseb ausse

  Tallinna börsi on esimese poolteise tegevusaasta jooksul iseloomustanud suur pangaaktsiatekesksus. Pangaaktsiate suur osakaal on seletatav kogu Eesti majanduse suure pangakesksusega. Kuna pankadega toimuv on üldsuse pideva tähelepanu all, on ka investorid eelistanud just neid, silmapaistvalt eduka sektori aktsiaid. Peale kõige on pangad suutnud enamiku tööstusettevõtete ees saavutada märgatava edumaa avalikuks saamisel ja olemisel.
  Seni on investeerimine pangasektorisse ennast ka õigustanud. Vaid üksikud tööstussektori aktsiad on suutnud näidata ligilähedast likviidsust ja stabiilset ning kiiret hinna tõusu.
  Lõppenud kriis väärtpaberiturul peaks pakkuma investoritele piisavalt mõtteainet. Selles valguses peaks veidi enam huvi hakkama pakkuma tööstussektori aktsiad, mis seni tähelepanu keskmest enamjaolt välja jäänud.
  Tööstussektori kasuks peaks rääkima asjaolu, et sektorisse kuuluvate aktsiate hind ei tohiks olla sedavõrd emotsioonidest mõjutatav kui pangasektoris ja hinnatase peaks põhinema rohkem majanduslikel näitajatel, mida tööstuse stabiilsema iseloomu tõttu peaksid lühiajalised mõjud vähem puudutama. Ka ülaltoodud graafikult võib näha tööstussektori stabiilsemat iseloomu turu keskmisega võrreldes. Sellest tulenevalt sobib tööstussektor paremini just pikaajalisematele investoritele ja portfelli tasakaalustamiseks.
  Tallinna börsisüsteemis kaubeldavate tööstussektori aktsiate hulgast võib soovitada ühe võimaliku investeerimisobjektina likviidsemaid -- Norma, Tallinna farmaatsiatehase ja Rakvere lihakombinaadi aktsiat.
  Vähemlikviidsetele aktsiatele tasub mõelda, kui on soov investeerida pikemaajaliselt või mängida mõne vähemlikviidse aktsia või-maliku kiire tõusu peale. Võttes arvesse levinuimat aktsiate võrdlemise suhtarvu -- P/E suhet, eristuvad üldisest tasemest oluliselt madalamate suhetega Klementi ja Viru Ranna aktsia. Mõlemad ettevõtted on edukad eksportijad, mistõttu peaks neist vähem jälgi jätvalt mööduma võimalik sisemaise tarbimise vähenemine. Suur on Rakvere LK P/E suhe, kuid käesoleva aasta lõppedes alaneb see suure tõenäosusega märgatavalt, sest hetkel suhtarvu arvutamisel arvesse minev 1996. aasta IV kvartali 3,35 mln kroonine kahjum asendub käesoleva aasta IV kvartalis ilmselt kasumiga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Coopi äripanganduse juht: kiire kohanemisvõime aitab Eesti ettevõtjatel “täiusliku tormi” üle elada
Tänavu esimeses kvartalis Eesti ja Euroopa majandust tabanud niinnimetatud täiuslik torm tõi kaasa korraliku ehmatuse. Samas näitavad kõik praegused märgid, et Eesti ettevõtjad on kiired kohanejad ning ka seekordse kriisi mõju jääb kardetust tagasihoidlikumaks, kirjutab Coop Panga äripanganduse juht Arko Kurtmann.
Tänavu esimeses kvartalis Eesti ja Euroopa majandust tabanud niinnimetatud täiuslik torm tõi kaasa korraliku ehmatuse. Samas näitavad kõik praegused märgid, et Eesti ettevõtjad on kiired kohanejad ning ka seekordse kriisi mõju jääb kardetust tagasihoidlikumaks, kirjutab Coop Panga äripanganduse juht Arko Kurtmann.
Aktsionärid kinnitasid Nordeconi kahjumi
Kolmapäeval toimunud aktsionäride koosolekul andis Nordeconi juht Gerd Müller ülevaate praegusest olukorrast. Veel kinnitasid aktsionärid kõik päevakorra punktid.
Kolmapäeval toimunud aktsionäride koosolekul andis Nordeconi juht Gerd Müller ülevaate praegusest olukorrast. Veel kinnitasid aktsionärid kõik päevakorra punktid.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Raadiohommikus: taristuehitusest investeerimise ja restoraniärini
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis annavad tooni kinnisvara, julgeoleku, investeerimise, restoraniäri ja ehitusega seotud teemad.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis annavad tooni kinnisvara, julgeoleku, investeerimise, restoraniäri ja ehitusega seotud teemad.
Kohvimasina arve kooskõlastanud asekantsler sai aparaadist teada lehte lugedes
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.