15. jaanuar 1998 kell 22:00

Maapoliitikud oma erahuvide kaitsel

Mihkel Pärnoja kaitses eile riigikogus Mõõdukate ettepanekut tunnistada kehtetuks seaduse säte, mis kohustab riigikogu kinnitama strateegiliselt tähtsate ettevõtete nimekirja. Seaduse kohaselt peab sellise ettevõtte erastamise otsustama riigikogu.

Maarahva erakonna fraktsiooni esimehe Tiit Tammsaare sõnul ei tagane maapoliitikud strateegiliselt tähtsate ettevõtete nimekirjast. Maarahva erakonna fraktsioon tegi ettepaneku Mõõdukate eelnõu menetlusest välja arvata, kuid riigikogu ei nõustunud nendega.

Pärnoja väitis, et maaerakonnad kaitsevad strateegiliste ettevõtete nimekirja isiklikku majandushuvi silmas pidades. «Maapoliitikud ei lähtu riigi strateegilistest huvidest. Seakasvatajad loodavad, et kui teraviljasalv kuulub riigile, õnnestub neil lobby abil vilja hinda madalal hoida,» ütles Pärnoja.

3000 siga kasvatava osaühingu Kaiu LT osanik Tammsaar möönis, et grupihuvid mõjutavad seaduste vastuvõtmist, kuid tõrjus Pärnoja süüdistusi.

«Riik vajab strateegilist viljavaru -- teraviljasalv on strateegiliselt tähtis ettevõte,» ütles Tammsaar. Ta kinnitas, et pole viimase kolme aasta jooksul riigireservile vilja müünud, sest majanduslikult kasulikum on seda sigadele sööta.

Rahandusminister Mart Opmanni sõnul pole ta seni andnud ametnikele korraldust nimekirja uut varianti ette valmistada. «Koonderakonna ja Maarahva ühenduse fraktsioonide liikmed arutavad nimekirja järgmisel esmaspäeval. Ministeerium toimib vastavalt koalitsiooni otsusele,» ütles ta.

Koonderakonna fraktsiooni esimees Mati Meos ütles, et erakond ei kavatse strateegiliselt tähtsate ettevõtete nimekirja külge vaid põhimõtte pärast klammerduda. «Me pole põhimõtteid muutnud, kuid nimekiri võiks olla palju lühem,» ütles ta.

Hetkel kuum