26. veebruar 1998 kell 22:00

Vene turg hakkab elavnema

Riia maaklerite väitel valitseb sealsel börsil tegelikult elav ostuhuvi. Paraku pole suurinvestorid huvitatud hindade üleslöömisest enne, kui turule tuleb ka häid uudiseid ning rohkem välisinvestoreid. Seetõttu võetakse positsioone väga ettevaatlikult, püüdes hinnatasakaalu mitte loksutada. Arvestades börsi eilset 130 000-latist minikäivet, käivad investorid tõepoolest kikivarvul. Juhtaktsiate hinnad tõusid seekord pisut ja ka Unibanka taastas hommikuse kukkumise järel varasema taseme.

Leedu börsil eelistasid investorid seekord selgelt A-nimekirja firmasid. Põhinimekirja viiest aktsiast langes neli, ehkki mõlemad suurpangad näitasid normaalset käivet. Ainsana tõusis Hermis, mis jõudis juba 164 litini. Seevastu A-nimekiri tõusis pea täies koosseisus. Hea minek oli nii Leedu Kindlustusel kui ka Leedu Energial ja Leedu Gaasil. Kindlustus on möödunud nädala algusega võrreldes tõusnud juba veerandi võrra. Isegi äsjaste tõusude järel peetakse sealseid aktsiaid odavamateks võrrelduna põhinimekirjaga ning praegusel tõusuperioodil on aktsiad ka likviidsed.

Vene turu käibed on viimastel päevadel tõusnud normaalsele tasemele ja maaklerid ennustavad lähipäevil välisraha sissevoolu ning hinnatõusu. Ilmselt oleks tõus võinud olla tänagi tugevam, kuid Jeltsini käitumine valitsuskabinetis ja ebakindlus võimalike poliitiliste pöörete ees pärssisid investorite huvi.

USA aktsiaturgude tõusupotentsiaal pole mitmest korrektsioonist hoolimata veel ammendunud. Pingete lahendumine Iraagi ümber ning Greenspani avalduste tõlgendamine positiivseid jooni pidi viisid kolmapäeval aktsiad kõigil turgudel üles ning rekordtasemetele jõudsid nii Dow, S&P500 kui Nasdaqi koondindeks. Mõned analüütikud nimetavad seda hilinenud ärkamiseks: turg oleks pidanud sel tasemel olema jaanuaris. Taas liikusid sootuks omaette maailmas tehnoloogiaaktsiad ning finantssektor, mis teevad Aasia kriisi aegseid kaotusi tasa topelttempos.

Hetkel kuum