Enamik riike täitis rahaliidu nõuded

02. märts 1998, 00:00

Euroopa rahaliiduga ühinemise kaks tähtsaimat tingimust on, et riigieelarve puudujääk ei tohi ületada 3% sisemajanduse kogutoodangust (SKT) ning avaliku sektori võlg peab olema alla 60% SKTst. Maastrichti lepingu nõuete range tõlgenduse kohaselt suudavad mõlema kriteeriumi täita siiski ainult neli riiki: Luksemburg, Prantsusmaa, Soome ja Suurbritannia.

Kuna Suurbritannia, Rootsi ja Taani on teatanud, et nad ei soovi rahaliiduga kohe 1999. a jaanuaris liituda, on potentsiaalseid rahaliiduga ühinejaid 11, kes kõik täidavad eelarvepuudujäägi nõude.

Saksamaa, Itaalia ja Prantsusmaa teatasid reedel oodatust paremad eelarvedefitsiidi näitajad, kindlustades endale koha Euroopa rahaliidu esimeste liikmete hulgas. Saksamaa teatas, et riigi eelarvedefitsiit oli möödunud aastal 2,7% SKTst ehk väiksem kui analüütikute ennustatud 2,9%.

Prantsusmaa eelarvedefitsiit oli möödunud aastal 3% SKTst, kusjuures valitsus prognoosis alles jaanuaris defitsiidiks 3,0--3,1%. Saksa riigivõlg oli 61,3% ja Prantsuse võlg napilt alla 60%.

Itaalia, kelle ühinemine rahaliiduga oli suurima küsimärgi all, saavutas möödunud aastal samuti 2,7protsendilise eelarvepuudujäägi. Analüütikud ennustasid 2,85protsendilist defitsiiti. Itaalia riigivõlg oli möödunud aastal 121,6% SKTst, kuid 1996. a võrreldes (123,8%) oli see selgelt vähenenud.

Selles osas võidakse Itaaliale teha mööndus, kui ta suudab tõestada, et riigivõlg on püsivalt kahanev, ütles Euroopa komsjoni rahandusvolinik Yves-Thibault de Silguy. Mööndus on seda tõenäolisem, et ju ka Saksamaa ületas riigivõla nõude 1,3 protsendiga.

Hispaania, Portugal, Belgia, Holland ja Luksemburg avaldasid oma näitajad nädala alguses ning Austria teatas jaanuaris, et eelarvedefitsiit jäi alla 3% SKTst.

Suurbritannia teatas, et riigi eelarvedefitsiit oli mullu 1,9% protsenti SKTst ning riigivõlg oli 53,4% SKTst. Soome teatas reedel kümnenda ELi riigina vähem kui 3protsendilisest eelarvedefitsiidist. Soome mullune eelarvedefitsiit oli 0,9% SKTst ja riigivõlg 55,8% SKTst.

Reede oli viimane tähtaeg, mil Euroopa rahaliiduga järgmisel aastal ühineda soovivad riigid pidid esitama oma majandusnäitajad. REUTERS-ETA-AFP-BNS-ÄP

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing