18. märts 1998 kell 22:00

Pangaturu liider lebab loorberitel

Hansapank langes veebruaris varade mahult kolmandaks pangaks Ees-tis. Peale Ühispanga on Hansapangast möödunud ka Hoiupank. Pealegi on aasta kahe esimese kuu 8,5 miljoni krooni suurune kasum Hansapanga kohta väga kesine tulemus.

Äripäev leiab, et Hansapanga juhid on loorberitele puhkama jäänud ja panga areng on pidurdunud.

Hansapankurid ise räägivad küll sellest, et ühe kuu tulemused ei ole adekvaatsed ja et käesoleval aastal seavad nad suuremat rõhku kogu Hansapanga kontserni tulemustele.

Vabandus, et panga majandustulemused on kesised, sest kontserni tulemused on head, ei tundu väga veenvana. Pank on ikkagi kontserni süda ja mootor.

Kontserni tulemusi me praegu küll ei tea ja muidugi on võimalik, et Hansapanga kontserni kvartali tulemused võivad toimetuse praegused kahtlused ja kriitika ümber lükata. See jällegitähendaks, et Hansapanga juhid ja ühtlasi ka suuromanikud on oma põhitegevusest ehk panga arendamisest loobuma hakanud ja suuremat tähelepanu pööratakse kõrvalharudele.

Hansapanka peeti Eesti majanduse lipulaevaks. Hansapank läks Lätti, teised ettevõtted järele. Hansapank dikteeris laenuintressi. Nüüd oleks aga pangal nagu patareid tühjaks saanud. Olgu hansapankurite suhtumine Ühispanka nii üleolev kui tahes, siiski on seal mingit liikumist märgata. Näiteks lükkas Ühispanga GDRi emissioon börsi tõusule.

Probleemid Daiwa laenuga ei ole ka Hoiupangal lasknud uinuda. Liivalaia tänaval ollakse aga kuidagi uimased ja ükskõiksed.

Kui Hansapank oli konkurentsitu liider, tunti ennast hästi. Kui tulid tagasilöögid, tulid ka pinged. Võimalik, et liidriroll oli niivõrd juurdunud, et konkurents ei toonud kaasa arengut, vaid kapseldumise.

Klienti ei tohiks tegelikult pankade reastamine bilansimahu järgi eriti mõjutada. Tema jaoks ei muutu midagi.

Investori seisukohalt on aga stagnatsioon juhtkonnas mõnevõrra häiriv. Juhtkonna käitumine, kasvõi majandustulemuste avalikustamist silmas pidades, on imelik.

Toimetus leiab, et Hansapangale oleks vaja värskendavat süsti. Juhtkonnal ei ole enam eesmärki ja motivatsiooni hoogsalt edasi minna ehk nagu Jüri Mõis on Äripäevale öelnud, on saabunud aeg olla ettevaatlik.

Liikumise või mõningase elavnemise tekitaks näiteks see, kui Hansapanga ostaks ära mõni tugev Põhja- või Lääne Euroopa pank.

Hetkel kuum