USA-l rekordiline kaubandusdefitsiit

20. märts 1998, 00:00

Kolmapäeval viimase kahe kuu madalaimale kursile langenud Jaapani jeen sai toetust uutelt kuuldustelt tulumaksumäära alandamisest, mida saareriigi juhtiv liberaaldemokraatlik partei kavandab uueks fiskaalaastaks. Jeen on olnud viimastel nädalatel volatiilne ühelt poolt riigi raske majandusolukorra ning turgude pessimismi tõttu riigi plaanitava majandus-rahandusliku reformi efektiivsuse suhtes. Teisest küljest takistab jeeni kursi kiiret langust Jaapani võimude sekkumisoht valuutaturgudele. Aserahandusminister hoiatas juba teist päeva järjest jeeni liiga kiire nõrgenemise eest. Toetust sai jeeni kurss ka Jaapani kaubandusülejäägist, mis veebruaris kasvas aastatagusega võrreldes 88,7 protsendi võrra 1,28 triljoni jeenini.

Kaubandusülejääk oli siiski suurusjärgus, mida analüütikud olid prognoosinud, kuid oodatust rohkem langes import.

Kui USA kaubandusbilanss näitab kahepoolse kaubavahetuse suuremat erinevust, on oodata poliitiliste pingete kasvamist kahe riigi vahel. Siiski vähenes USA kaubandusdefitsiit jaanuaris Jaapaniga 14,8 protsendi võrra, kuid kasvas Kagu-Aasia tiigritega, mistõttu riigi kogu defitsiit kasvas suurimaks (12,04 mld dollarit) selle arvutamise algusest, s.o 1992. aastast.

Rekordiline kaubandusdefitsiit pidurdas dollari kursi tugevnemist Saksa marga suhtes, kuigi seda toetas Saksamaa M3 rahapakkumise oodatust aeglasem kasv -- 2,8% veebruaris võrrelduna jaanuari 3,1 protsendiga. USD, mis vahetult enne USA turgude avamist tõusis 1,8311 DEMini, langes pärast taas alla 1,83 marga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing