Vastuseis põllumajandusreformile

02. aprill 1998, 00:00

Teisipäeval oli põllumajandusministritel esimest korda võimalik kritiseerida hinnatoetuste kärpimist ja muid reformiettepanekuid, mille eesmärk on lähendada Euroopa toidukaupade hindu maailmaturu hindadele ning saada raha Euroopa Liidu laienemiseks.

Reformidevastast opositsiooni juhtisid suurima põllumajandusega Prantsusmaa ja Saksamaa. Saksamaa põllumajandusminister Jochen Borchert ütles, et Euroopa komisjoni (EK) poolt Agenda 2000s soovitatud institutsioonilised reformid on vale suunaga. «Need üksnes suurendavad kulusid ja vähendavad talunike tulusid,» väitis ta.

EK on nimetanud reformi hädavajalikuks enne ELi ida poole laienemist ja tuleval aastal maailma kaubandusorganisatsioonis (WTO) algavat uut läbirääkimisvooru, kus ELi põllumajandustoodete hinnatoetused satuvad kriitika alla. Borchert lükkas selle väite tagasi, öeldes, et ELi laienemist saab rahastada ka olemasoleva põllumajanduspoliitika tingimustes ning et reform üksnes nõrgestab ELi positsiooni enne uut WTO läbirääkimisvooru.

EK põllumajandusvoliniku Franz Fischleri kavandatud reformi taunisid 13 ELi liikmesriigi põllumajandusministrid ning toetasid ainult Briti ja Rootsi minister. Briti põllumajandusminister lord Donoghue leidis, et põllumajandusreformi toetavad nii tarbijad, maksumaksjad, keskkonnakaitsjad kui ka edumeelsed talunikud.

Euroopa lõunapoolsete riikide ministrid deklareerisid, et Agenda 2000 reformikava on diskrimineeriv ning toob kahju ELi vaesematele piirkondadele. REUTERS-ÄP

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing