5. aprill 1998 kell 22:00

Pangasektor kerkis tähelepanu keskmesse

Möödunud börsinädala läbivaks teemaks oli juba üle-eelmisel nädalal alguse saanud sebimine Tallinna Panga ümber. Kõik see tõstis taas teravama tähelepanu alla kogu pangasektori, mille osa börsisüsteemi nädalakäibes kasvas pärast viienädalast vaheaega jälle üle 80% taseme.

Kauplemisaktiivsus tervikuna on absoluutarvudes püsinud juba mõnda aega stabiilselt 400 ja 500 mln kr vahemikus -- möödunud nädalal 443,9 mln kr. Suhteline kauplemismaht (% turukapitalisatsioonist) oli eelmisel nädalal vaid 2,62% (selle aasta keskmine 3,64%).

Tallinna Panga liitumisega seoses uusi suurüllatusi ei tulnud, üht-teist sai selgemaks küll. Ootuste kohaselt ülemöödunud nädalavahetusel toimunud Tallinna Panga aktsionäride üldkoosolekul ühinemisküsimust ei arutatud. Esmaspäeval teatas aga pank, et allkirjastas kavatsuste protokolli ühinemise kohta Eesti Ühispangaga. Samuti leidis nõukogu, et vaatamata Hansapanga pakutud mõnevõrra paremale hinnale, ei ole see piisav katkestamaks läbirääkimisi Ühispangaga.

Sellise taustaga algas esmaspäeva hommikul pärast päevast pausi kauplemine Tallinna Panga aktsiaga. Oodati, et hind kerkiks kiiresti Ühispana poolt pakutud vahetuskursi tasemele. Maaklerite hommikused noteeringud sellel tasemel olidki, kuid veidi üllatuslikult aktsia hind kukkus ja lõpetas päeva 61 kr tasemel.

Elav kauplemine Tallinna Panga aktsiaga püsis ja neljapäeval kerkis päevakäive koguni 55,5 mln kroonini. Aktsia hind püsis kindlalt allpool 60 kr taset. Maaklerid viitasid, et elava kauplemise taga on üks suuromanik, kes tahtmata ühinemisega kaasnevat riski võtta, müüb oma osaluse ja võtab teenitud kasumi välja.

Äripäevale teadaolevalt müüs aktsiaid AMG Investeeringud, kes likvideeris kogu oma viimasel ajal võetud spekulatiivse positsiooni. Esialgsed kahtlused, et müüja on Tallinna Panga juhtidele kuuluv OÜ Keiskander, lükkas panga juhatuse esimees Rait Lukas kindlalt ümber.

Kes iganes see müüja polnud, tõenäoline on, et ta suutis soovitud osa oma positsioonist likvideerida, mis tähendab, et tugev müügisurve Tallinna Panga aktsiale peaks lõppema, mis ostupoole säilides peaks tähendama aktsia hinna tõusu, ilmselt Ühispanga liitumispakkumises määratud tasemele.

Möödunud börsinädal paistis silma kui erakordselt teadeterikas nädal. Viie börsipäeva jooksul edastasid börsiettevõtted ja börs kokku 117 teadet, mis teeb keskmiselt üha teate iga kümne kauplemisminuti kohta. Suur osa teadetest olid vähem või rohkem seotud I kvartali lõpuga.

Kolm kuud on aeg, mille jooksul majandusaasta lõpust arvates peavad kõik börsiettevõtted esitama vähemalt esialgsed majandustulemused. Kvartali viimasel päeval avaldasid oma majandustulemused 7 ettevõtet. Päeva jäid tulemuste avaldamisega hiljaks Leks Kindlustus ja Tallinna farmaatsiatehas.

Kõige rohkem kannatasid aastatulemuste selgudes kaks kindlustusseltsi. ASA Kindlustuse kasum vähenes nädal enne aasta lõppemist tehtud kasumiprognoosiga (14,2 mln kr) võrreldes ligi 2,2 korda. Turg reageeris sellele kolmapäeval ASA aktsia 13,9% langusega. Päeva madalaim hind fikseeriti koguni 42% allpool teisipäevaõhtust sulgemistaset. Paraja üllatuse valmistas investoritele Leks Grupi 0,57mln kahjum. Siingi reageeris turg langusega, mis jäi ASA aktsiaga võrreldes siiski suhteliselt tagasihoidlikuks, 3,5%.

Hetkel kuum