Hoiupanga juhatus alistus omanike tahtele

15. aprill 1998, 00:00

Eilsel aktsionäride üldkoosolekul tuli valida uus nõukogu, sest kaheks aastaks valitava nõukogu eelmise koosseisu volitused lõppesid. Juhatuse ettepanek oli senise viieliikmelise asemel valida kaheksaliikmeline nõukogu, kuhu peale suuraktsionäride esindajate kuuluksid Eesti kapitali esindajatena Norma Grupi nõukogu esimees Jüri Käo, Eesti Energia uus peadirektor Gunnar Okk ja endine peaminister Tiit Vähi. Eesti Panga esindajat juhatuse pakutud nõukogus ei olnud.

Panga nõukogu pooldas Tiit Vähi asemel nõukogus Eesti Panga esindajat. Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupanga esindaja Jonathan Harfield ütles, et juhatuse ja aktsionäride vaheliste vastuolude tekkimisel peavad otsuse langetama aktsionärid, ja tegi omalt poolt kompromissettepaneku valida nõukogu, kus Tiit Vähit asendaks Eesti Panga esindaja Andrus Alber. Aktsionärid hääletasid juhatuse ettepaneku maha.

Hoiupanga juhatuse aseesimees Priit Halleri ütles pärast juhatuse ettepaneku mahahääletamist, et juhatus ei näinud vajadust valida nõukokku Eesti Panga esindaja, sest keskpank on väljendanud soovi osalusest Hoiupangas loobuda.

Panga uue nõukogu liikmed on Jonathan Harfield ja Salvatore Candido EBRDst, Lars-Olof Ödlund ja Magnus Francke Swedbankist, Joakim Helenius Hansa Investmentsist, Andrus Alber Eesti Pangast, ning suurettevõtete esindajad Jüri Käo ja Gunnar Okk.

Kuigi panga eelmine juhatuse esimees Olari Taal lubas eelmisel kevadel aktsionäridele 1997. aasta eest dividende maksta, ei andnud keskpank selleks luba, sest nõutava riskireservi alatäituvus oli Hoiupangal eelmise aasta lõpus 50 miljonit krooni.

Aktsionärid otsustasid suunata eelmise aasta puhaskasumi ja eelmiste perioodide jaotamata kasumi üldsummas 232,6 miljonit krooni üldisesse pangandusreservi. Hoiupanga juhatuse esimees Aare Kilp lubas aktsionäridele, et 1998. majandusaasta eest makstakse dividendidena järgmisel aastal välja 114,6 miljonit krooni.

Aktsionärid kinnitasid eile ka fondiemissiooni korraldamise 29. aprillil. Emissiooni käigus lisandub iga praeguse aktsia kohta kolm uut ja senine aktsiakapital neljakordistub 780 miljoni kroonini.

Hoiupanga audiitoriteks kinnitasid aktsionärid Urmas Kaarlepa ja Mart Habakuke audiitorfirmast Price Waterhouse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing