• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ühinemised hullutavad aktsiaturgu

  Üle-eelmise nädala lõpus raugenud langushoog Tallinna börsil sai möödunud nädalal uut hoogu ja turg kukkus esmaspäeval-teisipäeval rohkem kui 6%. Nädala kokkuvõttes langes Tallinna börsi enamkaubeldavate aktsiate hinnamuutust iseloomustav ÄP indeks 3,4%, lõpetades päeva võrra lühema kauplemisnädala 693,95 punktil.
  Börsisüsteemi nädalakäive oli keskpärane -- registreeriti 2045 tehingut kokku 306,52 mln kr suuruses summas. Mõlemad näitajad jäävad selle aasta keskmisele tublisti alla. Turukapitalisatsioonist moodustas börsisüsteemi käive 2,05%.
  Nädala alguse kiire kukkumise suutis kolmapäeval hetkeks murda loodetavasti enamikule turuosalistest üllatusena tulnud teade Hoiupanga liitumisettepanekust Hansapangale.
  Aasta alguses üleskerkinud ühinemisplaan kanti vahepeal selgete ebaõnnestumiste kilda. Ka osapooled ise olid veel nädal varem mitteühinemises kindlad (Hansapank teatas emissiooniplaanist ja mitteliitumisest Hoiupangaga). Ometi otsustasid Hoiupanga juhatus ja nõukogu teisipäeva õhtul teha Hansapangale järjekordse ühinemisettepaneku, mille Hansapanga juhatus pikemalt puiklemata ka vastu võttis.
  Hoiupanga ootamatu otsus tõstis kohe päevakorrale Daiwa panga Hoiupanga Töötajate ASile antud laenu, mille tähtaeg saabus aprilli lõpus. Nagu veidi hiljem selgus, oli oletustel alust.
  Laenu tagajärjel puhkenud vastuolud panga juhatuse ja omanikke esindava nõukogu vahel viisid kahe juhatuse liikme lahkumise ja liitumisettepanekuni.
  Ilmselt poleks Daiwa laenuga seonduv avalikkuse ette tulnud, kui omanikel oleks olnud mõni parem võimalus olukorra likvideerimiseks. Eesti Panga vastuseisu tõttu jäi finantseerimise tähtaeg pikendamata ja omanikud seisid fakti ees, et Daiwa hakkab 1,5 miljonit aktsiat turul realiseerima ja viib nii hinna tugevalt alla.
  Sundseisu sattunud omanikud otsustasid saba ühe hoobiga maha raiuda. Hoiupank maksis Daiwa pangale tagasi Hoiupanga Töötajate ASile antud laenu ja sai aktsiad endale. Tehinguga sai Hoiupank 45 mln kr kahju. Omanikud otsustasid avalikustada ka tehingu tagamaad ja ametist pidid lahkuma laenuga seotud panga juhatuse esimees ja tema asetäitja.
  Kõik jälle korras!? Ometi tekib küsimus, miks omanikud sekkusid juhtkonna tegevusse alles nii hilja? Väide, nagu nõukogu poleks juhtkonna tegevusest teadlik olnud, tundub lapsik. Kui avalikkuses üsna tihedat käsitlemist leidnud teema ei olnud nõukogu liikmete arvates kontrollimist väärt, tekitab tõsiseid küsimusi nõukogu liikmete kompetents.
  Mõnda aega on investorite meeli ärevil hoidnud veel üks teinegi võimalik liitumine -- Merko Ehituse ja EMV liitumine. Teatava lahenduseni jõudis ka EMV juhtkonna ja ühe suuromaniku vastuolu. Nimelt otsustas EMV nõukogu oma teisipäevasel istungil vabastada ametist ettevõtte senise juhatuse.
  Mingit lõplikku selgust siiski ei saabunud, sest mingitki selgust tooma pidanud aktsionäride üldkosolek jäi neljapäeval toimumata. Kolmandikku ettevõtte aktsiatest omava Baltic republic Fundi esindaja Hansa Investmentsi volitust ei aktsepteeritud.
  Jõuliselt ühinemise vastu võitlevalt suuromanikult loodaks veidi korrektsemat ettevalmistust. Muidu võib jääda mulje, et kõrgelt üle väiksemate aktsionäride peade käiv heitlus ühinemistingimuste pärast omab hoopis mingit muud eesmärki.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Einar Vallbaum: Narva-Jõesuu muulist sõltub erakordselt palju
Oluline osa Eesti turismitööstuse arengust takerdub Narva-Jõesuu lagunenud muuli taha, mille korrasolust sõltub eestlaste võime oma territoriaalvetes majandada., kirjutab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.
Oluline osa Eesti turismitööstuse arengust takerdub Narva-Jõesuu lagunenud muuli taha, mille korrasolust sõltub eestlaste võime oma territoriaalvetes majandada., kirjutab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.
USA lihtsustab reisimistingimusi
Valge Maja teatas täna, et alates novembri algusest leevenevad reisitingimused mittekodanikele USA-sse reisimisel. Riiki lastakse välismaalased kes on täielikult vaktsineeritud, vahendab Yahoo Finance.
Valge Maja teatas täna, et alates novembri algusest leevenevad reisitingimused mittekodanikele USA-sse reisimisel. Riiki lastakse välismaalased kes on täielikult vaktsineeritud, vahendab Yahoo Finance.
Tootjahinnaindeks tõusis üle 15 protsendi
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Kokutajast Eesti parimaks koomikuks ehk kuidas nali andis Ari Matti Mustonenile elutahte
Eesti professionaalseimaks koomikuks nimetatud Ari Matti Mustonen oli karjääri algusajal halb, kokutas ja oli enne esinemist närvis. Aastate pikkuse järjepideva töö ja enda pidevalt ebamugavatesse olukordadesse viimisega avastas ta, et nali on täitnud ta unistused ja andnud ka elutahte.
Eesti professionaalseimaks koomikuks nimetatud Ari Matti Mustonen oli karjääri algusajal halb, kokutas ja oli enne esinemist närvis. Aastate pikkuse järjepideva töö ja enda pidevalt ebamugavatesse olukordadesse viimisega avastas ta, et nali on täitnud ta unistused ja andnud ka elutahte.