4. mai 1998 kell 22:00

EntreMed tõusis tunniga 300%

Riia börs maadleb endiselt Vene-Läti kriisi tagajärgedega, kuigi maaklerite sõnul on näha teatavaid stabiliseerumise märke. RICI indeks langes 0,23 protsendi võrra ning börsi kogukäive oli naeruväärsed 113 000 latti. Unibanka kerkis ühe santiimi võrra, Läti kommertspank seevastu langes samapalju. Analüütikute hinnangul spekulatiivset huvi Läti börs praegusel ajal ei ärata, ostuhuvi on seevastu pikaajalisematel investoritel. On karta, et eilne mõõdukas optimism asendub taas müügisurvega, sest õhtul tuli teade järjekordsest pommiplahvatusest -- seekord lasti õhku Dobeles asuv mälestusmärk Teises maailmasõjas langenud punaarmeelastele.

Leedu turg langes taas 1 protsendi võrra ning mingit tõusu pole oodata enne, kui keskpank võtab Vilniuse Panga taotluse kohta vastu otsuse. Vilniuse Pank ise kukkus 3,56 protsenti, Hermis veidi vähem -- 0,26.

Vene väärtpaberiturud olid pikkade maipühade tõttu suletud.

Möödunud nädala viimastel päevadel taas tõusu teele asunud USA aktsiaturg jätkas ka eile kiire tõusuga. Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis kahe tunniga üle saja punkti, murdes läbi 9200 punkti taseme. USA turgude tegija oli eile ilmselt siiski farmaatsiakompanii EntreMed, mis tõusis New York Timesis ilmunud artikli peale (uue vähivastase ravimeetodi väljatöötamisest) turgude avamisel 300 protsendi võrra. Maaklerite sõnul on vähivastaste ravimitega seotud positiivsed uudised turul väga seksapiilsed olnud, mistõttu pole imestusväärsed ka mitmesajaprotsendilised aktsiahindade tõusud.

Kogu turgu mõjustasid siiski eelkõige möödunud nädalal saabunud positiivsed makromajanduslikud näitajad -- tugev majanduskasv ning madal inflatsioon, mis lükkab intressimäärade tõusu arvatavasti kaugemasse tulevikku. Analüütikud hoiatavad siiski, et turg on väga volatiilne ning igasugune negatiivne uudis võib mõjuda hullemini kui tavaolukorras.

Hetkel kuum