10. mai 1998 kell 22:00

Vene reformipoliitikud häbipostis

Reformipoliitikute juhi Anatoli T?ubaisi liitlase Alfred Kochi asepeaministriks ja erastamisministriks oleku ajal tehti Venemaa suurimad ja kaalukamad erastamistehingud.

Prokuratuur on andnud Kochi asja kohtusse ja tal oli keelatud Moskvast lahkuda, kuid Moskva raadio teatel on ta läinud «kiirele ärireisile» välismaale. Alfred Kochi, kelle president Boriss Jeltsin tagandas valitsusest mullu sügisel, süüdistatakse selles, et erastamisministrina on ta ebaseaduslikult jaganud Moskva südalinnas 21 riigile kuulunud luksuskorterit Kremli bürokraatidele, kaks neist omastas ta ise.

Süüdistatute seas on ka erastamiskomitee endised juhtivad ametnikud Sergei Beljajev ja Aleksandr Kazakov ning föderaalse pankrotiameti endine juht Pjotr Mostovoi.

Koch oli mullu sügisel segatud ka honorariskandaali, mis oli seotud reformipoliitikute raamatu ülisuurte honoraridega. Väidetavalt oli raha pärit Uneximbankist, mis mullu koos ärimees George Sorosiga omandas 25% suurest telekommunikatsioonifirmast Svjazinvest, mille erastamist korraldas just Alfred Koch. Selle asja avalikuks tulek kahjustas tõsiselt reformipoliitikute mainet.

Analüütikute hinnangul on praegu investeerimisfirmat Montes Auri juhtiva Kochi ründamine T?ubaisi ja Berezovski vahelise võitluse uusim episood. DI-FT-ÄP

Hetkel kuum