13. mai 1998 kell 22:00

Parlament kinnitas europanga juhatuse

Keskpanga presidendi Wim Duisenbergi poolt hääletas 626liikmelises parlamendis 439 liiget, 443 häält anti prantslasest asepresidendi Christian Noyer' poolt, sakslane Otmar Issing kogus 464 häält, itaallane Tommaso Padoa-Schioppa sai 472 häält, hispaanlane Eugenio Domingo Solans 445 ning soomlane Sirkka Hämäläinen 465 häält.

Europarlamendil polnud vetoõigust ja selle otsus pole juriidiliselt siduv, kuid sellel on suur poliitiline kaal ning see peaks hõlbustama ELi liikmesriikidel keskpanga juhatust ametlikult kinnitada. Euroopa keskpanga juhatuse liikmekandidaatide suhtes jõuti kokkuleppele 2.--3. mail Brüsselis toimunud ELi tippkohtumisel.

Enne ametissekinnitamist europarlamendi liikmete küsimustele vastanud Wim Duisenberg avaldas arvamust, et euro kurss dollari ja jeeni suhtes kujuneb stabiilsemaks, kui on valuutade praegused kursid. See ei tulene mitte blokkidevahelisest kokkuleppest, vaid on tingitud sellest, et europiirkond, Ühendriigid ja Jaapan püüavad kõik luua sisemise hinnastabiilsuse.

Veel pooldasid Duisenberg jt juhatuse liikmed tulevaste Euroopa keskpanga nõukogu koosoleku protokollide avaldamist alles 16 kuud pärast koosolekut. Nad väitsid, et protokollide kiire teatavakstegemine USAs ja Suurbritannias on suurendanud turgudel ebakindlust ja spekulatsioone.

Ühtekokku 676 miljardit dollarit haldavate Euroopa fondide juhtidel süveneb usk, et euro tuleb tugev ning et see kujuneb Euroopa fondidele tulevikus tähtsamaks valuutaks kui dollar. 67 Euroopa fondijuhi küsitluse viis läbi USA investeerimispank Merrill Lynch.

Nii Merrill Lynch kui ka Salomon Smith Barney on seisukohal, et Saksa liidupank ei tõsta repomäära suvel, nagu enamik ökonomiste prognoosib, vaid alles pärast Saksa septembrivalimisi. REUTERS-ETA-KL-ÄP

Hetkel kuum