17. mai 1998 kell 22:00

Jaapani Pank võib langetada intressi

Möödunud nädala lõpul oli valuutaturgude peatähelepanu pööratud Aasiale. Uus kriis on mõjunud halvavalt jeeni kursile ning Austraalia ja Uus-Meremaa dollar on langenud USA dollari suhtes mitme aasta madalaimale kursile. Indoneesias jätkusid valitsusvastased väljaastumised, kuid veel enam on Aasia valuutadele mõju avaldanud oht, et Hiina ja Hongkong võivad devalveerida oma valuutasid. Hiinale võivad järgneda naaberriigid ning see mõjub regiooni majandusele tunduvalt enam kui Indoneesia sündmused.

Jeeni kursi langemise alla 135 USD/JPY taseme hoidis ära vaid interventsioonioht, kuid suure tõenäosusega toimub see sel nädalal, juhul kui ei tule jõulist teadet kaheksa juhtiva tööstusriigi tippkohtumiselt Birminghamis või vahetult pärast seda.

Räägitakse ka diskontomäära, mis on niigi rekordmadalal tasemel (0,5%), võimalikust langetamisest. Jaapani Panga rahapoliitika komitee istung toimub homme. Pankadevahelise üleööturu laenuintress on praegu 0,48--0,50 protsenti, kuid analüütikute hinnanguil võib see langeda. Mõningast toetust sai jeen president Clintonilt, kelle sõnul on Jaapani majanduse stimuleerimise pakett piisav ning mõjub kindlasti positiivselt saareriigi majandusele.

Saksamaa liidupank jättis neljapäeval peamised intressimäärad muutmata ning nüüd vaadatakse, kuidas toimib USA Föderaalreserv.

Dollari kurss Saksa marga suhtes jäi kogu möödunud nädala peamiste sündmuste kõrvaltvaatajaks, liikudes reedel Euroopa turgudel vahemikus 1,77--1,78 DEMi. USA turgudel tugevnes dollar 1,787 margani.

Hetkel kuum