21. mai 1998 kell 22:00

Esimesed CD-piraadid kohtu ees

Tallinna halduskohus otsustas 20. mail, et Rotermanni soolalaos arvutiprogrammide ja -mängude piraatplaate rentinud OÜ Mitsety ja Sõbrad on rikkunud autoriõiguse seadust. Kohus karistas firmat 3600 krooni suuruse rahatrahvi ja 57 CD-plaadi konfiskeerimisega.

Tallinna kesklinna politsei vanemkonstaabel Pille Vennikas ütles, et firma esindajad põhjendasid oma tegevust sellega, et Eesti inimesed ei jõua endale originaalarvutiprogramme osta.

Kohtuprotsessil tunnistajana esinenud ASi Usesoft tehnikadirektori Urmas Siitani hinnangul müüakse konfiskeeritud CDdega sarnaseid komplekte ka Kadaka turul. «Piraattarkvara esmatunnusena puudub CD-ROMil autorikaitse märk, samuti on sel tavaliselt koos mitme tootja programmid,» selgitas Siitan.

Mai algul määras Tallinna halduskohus 3600 krooni trahvi ASile Dagante, kellele kuuluvast Pärnu mnt kioskist konfiskeeriti 115 CD-plaati. Pille Vennikase sõnul olid need piraattooted toodud Eestisse müüjate väitel Peterburist, ent Venemaalt toodud CDsid ei või Eestis müüa.

Praegu on käimas veel mitu sarnast kohtuasja, kuid Vennikase sõnul on neist veel vara rääkida. «Oleme viimasel ajal pistelist kontrolli tõhustanud,» tunnistas ta.

ASi Baltic Computer Systems müügidirektori Jako Bergsoni väitel pole piraatkauba avastamine kuigi raske, sest Kadaka turul võib sellist kaupa kasvõi buldooseriga kokku ajada. «Hea, et nüüd on siiski midagi liikuma hakanud, seni tundus, et politseil on palju tähtsamaid tegemisi kui piraatlusega võidelda,» sõnas Bergson.

Bergsoni hinnangul on põhilised piraattarkvara kasutajad tuntud firmad, kes veel hiljuti imestasid, miks peaks originaaltarkvara ostma. «Kõige korralikumad on selles osas riigiasutused, kuna nemad ostavad endale arvuteid koos tarkvaraga riigihanke korras,» lisas Bergson.

Hetkel kuum