27. mai 1998 kell 22:00

Preatoni ostab Krediidipanga

Itaallased lubavad soodsat eluasemelaenu

Preatoni ütles, et ostab 40 protsenti Krediidipanga aktsiatest. Arvestades praegust Krediidipanga 72,4 miljoni krooni suurust omakapitali ja möödunud aasta 3,5 miljoni krooni suurust kasumit võib 40 protsendi aktsiate müügihind ulatuda 40 miljoni kroonini.

Lähiajal on kavas Eesti Pangale esitada Krediidipanga osaluse ostu-müügiavaldus.

Preatoni kinnitas, et Krediidipank rõhub eluasemelaenudele, varahaldusele ning ettevõtete finantseerimisele. Eesti juhtivate pankadega pole deposiitide mahus plaanis võistlema hakata, märkis Preatoni.

Preatoni sõnul on Krediidipangal võimalus saada Itaalia suurpangalt Banca Agricola Mantovana soodsat 7% aastaintressiga laenu. Krediidipank laenab eestlastele raha edasi 11% intressiga. Preatoni arvates ei tohiks Itaalia pangal olla probleeme 200--300 miljoni Saksa marga Eesti turule toomisega, sest panga varade maht ulatub 16 miljardi dollarini. Laenuliin ei ole Itaalia ärimehe sõnul ette nähtud vaid Preatonile kuuluva Pro Kapitali arendusprojektide ostjatele.

Krediidipanga presidendi Rein Otsasoni sõnul müüakse 40 protsenti aktsiatest põhjusel, et väikepankadel on raske leida soodsat väliskrediidiliini. Vaja oli leida uus ni?? ning Preatoni pakutav projekt on õige lahendus, lisas Otsason.

Banca Agricola Mantovana oli ka üks Preatoni äripartneritest, kes 1996. aasta kevadel investeeris Ühispanka 3 miljonit krooni ja seitsmekordistas paari aasta jooksul oma investeeringut ligi 20 miljoni kroonini.

Lähiajal kavatseb Krediidipank korraldada umbes 50 miljoni krooni suuruse suunatud aktsiaemissiooni, mille käigus aktsiakapital kahekordistub. Peale emissiooni kuulub Preatonile 70% panga aktsiatest.

Ühispanga asepresident Margus Schults ütles, et arvestades Preatoni käitumist ja tema ettenägelikkust on tegemist olulise tehinguga, mitte niisama lõbustusega.

Soodsatel tingimustel eluasemelaenu andmise kohta ütles Schults, et muuta saaks laenu pikkust.

Investeerimispanga asepresident Kalle Norberg ütles soodsa eluasemelaenu andmise kohta, et eluasemeehitusturul polegi praegu ühtegi panka. Seega on üks koht täitmata ning on väga hea, et see täidetakse, lausus ta.

Merita panga Tallinna filiaali juhataja Heikki Viitanen ütles, et tema arvates mõjutab eluasemelaenude intressimäärade alandamine rohkem kohalikke panku, sest Merita pakub sellist laenutoodet veel vähe. Kindlasti hakkavad inimesed rohkem kinnisvara ostma, kui Preatoni pakub peale tema enda projektidest huvitatute eluasemelaenu ka laiemale ringile, märkis Viitanen. Pole võimatu korterite hinna kiire tõus, lisas ta.

Hanasapanga eralaenu projektijuht Kersti Arro hinnangul pole 10--11% intressiga laenu turuletoomine katastroof. Tõsine konkurents tekiks tema sõnul siis, kui Krediidipank hakkaks väljastama laenu 8% intressiga.

Hetkel kuum