2. juuni 1998 kell 22:00

Remonditöödel sarnased hinnad

Äripäev peab tunnistama tõsi- asja, et ametlikud ja mustad ehitus- ja remonditööde hinnad on hakanud ühtlustuma, hoolimata ametlikule töötasule lisanduvast käibemaksust.

Must tööjõud on turumajanduse tingimustega üllatavalt hästi kohanenud -- lehes kuulutavad töömehed tutvustavad end füüsilisest isikust ettevõtjatena, lubavad töö tellijaga lepingu sõlmida ja annavad oma tööle isegi kuni kaheaastase garantii, kusjuures töö eest küsivad musta turu hinda. Sellega võidavad nad kohe ettevaatliku ja arvestava tellija sümpaatia, kes ei taha küll isikliku korteri või maja remondi pealt riigimakse maksta, kuid on kuulnud musta tööjõu kasutamise ohtudest.

Musta tööjõu turul näib olevat kaks riskigruppi, kellel on raskusi konkurentsis püsimisega -- viinaninad ja umbkeelsed. Kui eestlane ei tea, et WC-pott on vene keeles «unitaz», siis on tal väga raske ainult vene keelt kõnelevale santehnikule end arusaadavaks teha. Esialgu veel ei ürita venekeelsed torumehed eesti keelt purssida. ÄP

Hetkel kuum