7. juuni 1998 kell 22:00

Jaapanit ohustab pistiseskandaal

Reedestel valuutaturgudel oli peamine tähelepanu pööratud Jaapani jeenile. USA dollar kerkis Aasia turgudel taas üle 139 jeeni taseme, kuid 140 USD/JPY jäi endiselt ületamata. Jeenile mõjusid negatiivselt kuuldused võimalikest skandaalidest poliitilises ja finantssfääris, kuhu võib olla segatud ka peaminister Ryutaro Hashimoto. Viimane olevat segatud altkäemaksuafääri ning võib sellega seoses isegi tagasi astuda. Halvasti mõjus jeenile ka kuuldus, et seni pole veel otsustatud, kas juhtivate tööstusriikide (G7) aserahandusministrite sel nädalal toimuval kohtumisel arutatakse jeeni kursi langusega seotud probleemistikku. Analüütikud on arvamusel, et kui seda isegi tehakse, siis millegi konkreetsega ikkagi lagedale ei tulda. Teisalt jälle ei ole välistatud jeeni toetvad uudised. Jaapani valuuta edasine langus ohustab tõsiselt kogu regiooni majandust.

Austraalia, kes on majanduslikult samuti tihedalt seotud nii Jaapani kui ka ülejäänud Kagu-Aasiaga, võitleb juba mitu nädalat oma valuuta ülemäärase nõrgenemise vastu. Neljapäeval langes «Aussi» taas uuele 12 aasta madalamaile tasemele ning Austraalia keskpank ostis massiivselt kohalikku dollarit, samal ajal kui investeerimispangad ja -fondid müüsid.

Saksa marga suhtes liikus dollar Euroopas 1,770 DEMi piirimail. USA turgude avanedes liikus USD kiiresti üles 1,777 margani. Tööpuudus oli mais 4,3% , mis oli prognoositust (4,4%) veidi väiksem. Väljaspool põllumajandussektorit tekkis uusi töökohti märksa enam kui loodeti -- 296 000 ennustatud 220 000 asemel.

Hetkel kuum