7. juuni 1998 kell 22:00

USA aktsiaturud optimistlikud

Riia börs tõusis reedel teist päeva järjest. RICI indeks kerkis 2,13 punkti võrra 377,91 punktini, kuid maaklerid on kaugel optimismist. Börsi käive vähenes neljapäevasega võrreldes kolmandiku võrra 126 000 latini. Põhinimekirja aktsiatest tõusid keskmiselt kahe santiimi võrra Riia laevaremonditehas, Transpordilaevastik, Daugavpils ja isegi Kaija. Turuliider Unibanka tõusis ühe santiimi võrra.

Vilniuse börsi juhtivad aktsiad liikusid nädala viimasel päeval üles (Litin tõusis 0,37 protsendi võrra), laiemat turusektorit hõlmav Litin-A seevastu alanes samapalju. Maaklerite sõnul ei tähenda juhtivaktsiate tõus veel trendi, küll aga seda, et põhi on käes. Järgmisel paaril nädalal prognoositakse suunatut liikumist. Börsil liikusid kuuldused, et Medienas Plau?ase suuromanik Metsä-Serla on teinud ettepaneku osta kõik aktsiad. Ettevõtte juhtkond on seni keeldunud kuuldusi kommenteerimast, sama tegi ka väärtpaberituru järelevalveorgan.

Venemaa väärtpaberiturg jäi reedel väga ettevaatlikuks vaatamata headele uudistele keskpanga poolt. Venemaa keskpank alandas refinantseerimismäära seniselt 150 protsendilt 60-le. RTS-indeks langes poole protsendi võrra. Börsi käive oli naeruväärsed 18,6 mln dollarit. Poole sellest andis Ühendatud energiasüsteemid, mis tõusis 0,5 protsenti. Kuni Pariisi kohtumiseni jääb turg arvatavasti suhteliselt stabiilseks.

Tänu tehnoloogiasektorile hakkasid aktsiate hinnad tõusma neljapäeval ka Wall Streetil. Dow kerkis 0,76 protsendi võrra 8870,56 punktini, laiemabaasilised indeksid S&P ja Nasdaq aga vastavalt 1,12 ja 1,59 protsendi võrra, vaatamata võlakirjade tootluse langusele, mille põhjustas ootamatu intressitõstmine Suurbritannias. Tõusvate ja langevate aktsiate suhe oli 4:3. Reedel alustasid aktsiahinnad positiivsete uudiste tõttu tööturult kiiresti üles liikuma.

Hetkel kuum