• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jaapani pangandus- reform tuleb lahja

  Jätkuvalt on valuutaturgude tähelepanu keskmes Jaapani ning Venemaa finantskriisid. Dollar tõusis eile nii jeeni kui ka Saksa marga suhtes. Jeen langes turgude pettumuse tõttu liberaaldemokraatliku partei komisjoni poolt heaks kiidetud lahjas panganduspaketis 140,90 USD/JPYni. Viimane ei sisaldanud mitte midagi üllatavat. Plaan sisaldab nn sillapanga loomist. Pank, mis jääb avaliku sektori järelevalve alla, püüab kaitsta suhteliselt olulisi kreeditore. Protseduur kestab kaks aastat, ei ole välistatud ka selle venimine kuni kolme aastani. Mitte midagi radikaalset ei võetud ette aga maksukoormuse vähendamiseks, mis valmistas üleüldise pettumuse.
  Jeeni suurema languse hoidis ära kartus, et keskpangad võivad sooritada tugioste. Viimane oli ka põhjus, miks kauplemine oli tavapärasest väheaktiivsem.
  Süvenev mure Venemaa finantsolukorra pärast viis dollari kursi Saksa marga suhtes viimase kahe ja poole kuu kõrgeimale kursile (1,8238 DEMi ehk 14,5904 krooni). Valuutaturud jälgivad sündmusi Venemaal väga hoolikalt, sest suuremad Saksa pangad on meie naaberriigi peamised kreeditorid. Diilerid on küll ettevaatlikud rubla devalveerimise suhtes, kuid võrreldes mõne päeva tagusega ollakse veidi rahulikumad, sest rahvusvaheline valuutafond lubas Venemaad toetada.
  USAs avaldati eile pärastlõunal tööpuudusnäitajad. Juunis tekkis Ühendriikide mittepõllumajandussfääris juurde 205 000 uut töökohta, mis oli veidi enam, kui analüütikud prognoosisid.
  Eile õhtul maksis USD 1,821 marka (14,568 kr).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aivar Uutar: renoveerime kinnisvara energiasäästlikuks tulemusest sõltuva ergutusega
Senise vaid avaliku sektori hoonefondi ja elamute renoveerimistoetus on ajale jalgu jäänud. Energiatõhususe visionäär Aivar Uutar pakub arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis välja uue lahenduse.
Senise vaid avaliku sektori hoonefondi ja elamute renoveerimistoetus on ajale jalgu jäänud. Energiatõhususe visionäär Aivar Uutar pakub arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis välja uue lahenduse.
Elmo Rent jäi novembris käibeprognoosile alla Selle aasta käibeprognoos on aga juba ületatud
Elmo Rent kasvatas novembris aastatagusega võrreldes käivet, aga võrreldes oktoobriga langes see hooajalistest teguritest tingituna tublisti, selgub börsiteatest.
Elmo Rent kasvatas novembris aastatagusega võrreldes käivet, aga võrreldes oktoobriga langes see hooajalistest teguritest tingituna tublisti, selgub börsiteatest.
Eestis kaks elektritootjat rivist väljas, hind kasvab päeval üle 500 euro Elektri import Venemaalt on tugevalt pärsitud
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Analüütik: suurema palga küsija süvendab hinnatõusu
Kuigi energiahindade tõusu tõttu on mõistetav küsida suuremat palgatõusu, suurendab see ohtu laiapõhjalisemaks ja pikemalt kestvaks inflatsiooniks, märgib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Kuigi energiahindade tõusu tõttu on mõistetav küsida suuremat palgatõusu, suurendab see ohtu laiapõhjalisemaks ja pikemalt kestvaks inflatsiooniks, märgib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.