2. juuli 1998 kell 22:00

Jaapani pangandus- reform tuleb lahja

Jätkuvalt on valuutaturgude tähelepanu keskmes Jaapani ning Venemaa finantskriisid. Dollar tõusis eile nii jeeni kui ka Saksa marga suhtes. Jeen langes turgude pettumuse tõttu liberaaldemokraatliku partei komisjoni poolt heaks kiidetud lahjas panganduspaketis 140,90 USD/JPYni. Viimane ei sisaldanud mitte midagi üllatavat. Plaan sisaldab nn sillapanga loomist. Pank, mis jääb avaliku sektori järelevalve alla, püüab kaitsta suhteliselt olulisi kreeditore. Protseduur kestab kaks aastat, ei ole välistatud ka selle venimine kuni kolme aastani. Mitte midagi radikaalset ei võetud ette aga maksukoormuse vähendamiseks, mis valmistas üleüldise pettumuse.

Jeeni suurema languse hoidis ära kartus, et keskpangad võivad sooritada tugioste. Viimane oli ka põhjus, miks kauplemine oli tavapärasest väheaktiivsem.

Süvenev mure Venemaa finantsolukorra pärast viis dollari kursi Saksa marga suhtes viimase kahe ja poole kuu kõrgeimale kursile (1,8238 DEMi ehk 14,5904 krooni). Valuutaturud jälgivad sündmusi Venemaal väga hoolikalt, sest suuremad Saksa pangad on meie naaberriigi peamised kreeditorid. Diilerid on küll ettevaatlikud rubla devalveerimise suhtes, kuid võrreldes mõne päeva tagusega ollakse veidi rahulikumad, sest rahvusvaheline valuutafond lubas Venemaad toetada.

USAs avaldati eile pärastlõunal tööpuudusnäitajad. Juunis tekkis Ühendriikide mittepõllumajandussfääris juurde 205 000 uut töökohta, mis oli veidi enam, kui analüütikud prognoosisid.

Eile õhtul maksis USD 1,821 marka (14,568 kr).

Hetkel kuum