2. juuli 1998 kell 22:00

Massilist laenamist tööstusettevõtetele ei tule

Investeerimispanga laenuosakonna juhataja Tauno Vanaselja ütles, et välispangad on valmis andma laenu ekspordiga tegelevatele Eesti tööstusettevõtetele, kes on pikaajaliselt tegutsenud ning investeerivad toodangu kvaliteedi parandamisesse ja uute turgude hõivamisse. Sündikaatlaenu saamise lootus on kuni 15 suuremal, börsil noteeritud laia omanikeringi ja vähemalt ühe strateegilise omanikuga ettevõttel, nagu Norma või Kalev, täpsustas Vanaselja.

Kalevile laenu andnud sündikaadis osaleva Merita panga Tallinna filiaali laenuosakonna juhataja Juhani Seilenthal seletas, et välispangad eelistavad võtta väiksemaid riske ja anda laenu kohalikele pankadele, mitte otse ettevõtetele, sest välismaised finantsasutused ei tunne piisavalt hästi Eesti tööstusettevõtete majanduslikku seisu ja tulevikuväljavaateid.

Kalevi finantsdirektor Andrus Koha ütles, et sündikaatlaenu kasuks otsustamise tingis olukord kohalikul rahaturul. Ettevõte ütles ette intressimäära, millega ollakse valmis raha laenama ja Eesti Investeerimispank otsis võimalusi, kuidas laenu saada.

Kalevi võetud 130 miljoni kroonise kolmeaastase laenu sündikaadis osalesid Investeerimispank, Landesbank Schleswig-Holstein, Leedu arengupank, Vereinsbank Riga ja Merita panga Tallinna filiaal.

Kalevile antud laenu intressi, Saksa marga kuue kuu libor pluss 4 protsenti, hindas Seilenthal normaalseks.

Tauno Vanaselja peab sellist laenuintressi väga agressiivseks, mis võis põhjustada kohalike kommertspankade loobumise laenusündikaadis osalemisest.

Juhani Seilenthal sõnas, et laenumarginaalid jäävad Eestis kõrgemaks kui Kesk- Euroopas, sest siinsete ettevõtete ajalugu on lühike ja majanduskeskkond võib kiiresti muutuda.

Hetkel kuum