Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Torge herilasepessa

  Sebimine ümber veel mitte seadusejõu saanud astmelise tulumaksu kehtesta-mise tekitab vägisi mulje, et keegi tunneb ennast isiklikult ahistatuna. Eelkõige näib see riivavat reformiste eesotsas Jürgen Ligiga. Mõistetav, et reformierakondlased ennast ussist nõelatuna tunnevad -- esindavad nad ju kõrgepalgaliste pankurite huve.
  Vaevalt leidub teiste elukutsete esindajate seas palju selliseid inimesi, kes saaks töötasu üle 30 000 krooni kuus. Aga just nimetatud kuutöötasust alates tõuseb võrreldes tänasega üksikisiku tulumaksumäär kuus.
  Statistika näitab, et 70% tänaseid töötegijaid astmelise tulumaksu kehtestamisel võidavad. Mida väiksem palk, seda suurem peaks võit olema. Kui algaja politseinik oma 2000kroonise palga pealt tasub tulumaksu veidi alla 500 krooni, siis uues süsteemis vaevu 200 krooni, st poole vähem.
  Ka keskastme juht või spetsialist oma 8000kroonise töötasu puhul on plusspoolel ca 500 krooniga kuus. Uus süsteem «tutistab» mehi või naisi mõne tuhande krooniga kuus (nt 42 000kroonise kuutöötasu puhul ca 3000 krooni, 120 000 krooni puhul 8000 krooni). Kas tõesti hakkab suurkorporatsiooni juht selle summa pärast puudust kannatama. Tundub, et kallimaks läheb lõunasöök liba-Pavarottiga.
  Tõsine ettevõtja, kes on oma esimese kulutamise himu täis saanud ja suudab juba arvestada pikemat perspektiivi, saab aru, et astmelise tulumaksu sisseviimine on ka tema äritegevusele soodus.
  Olukorras, kus paljude inimeste palk, millest on 26% maha võetud, võrdub sisuliselt sotsiaaltoetusega, kaotab üha rohkem inimesi motivatsiooni tööd teha. Vajaka jääb ostuvõimelist tarbijaskonda. Mida sa toodad, kui keegi ei osta. Seaduse üheks ülesandeks ongi tekitada väiksema sissetulekuga inimestel ostuisu, aga ülisuure sissetulekuga inimesi motiveerida pigem investeerima kui tarbima.
  Siit ka eelnõusse sissekirjutatud idee investeeringuteks tehtud kasumiosa tulumaksust vabastamiseks, ja mitte ainult väljaspool Tallinna ja Harjumaad, vaid üle kogu Eesti. Suurimate sissetulekute saajad on üldreeglina Tallinna ja tema ümbruse elanikud.
  Eelnõu võlu just selles seisnebki, et on arvestatud erinevate ühiskonnakihtide huve.
  Ei ole ju tänane «rikkur» nii arulage, et paneb tema jaoks tühise mõne tuhande krooni kaotamise nimel ohtu oma vara ja pere tervise, sest meie ühiskonna jätkuval kihistumisel pole kaugel aeg, kus eluga mittetoimetulevate pahameel läheb üle agressiivsuseks, kus kahjudeks tuleb arvestada nii sisselöödud autoklaasid kui ka katkitorgitud mersu kummid.
  Loodame, et inimelud siiski ohtu ei satu. Täna on Eesti ühiskonna varandusliku kihistumise tase võrdne SRÜ ja Lõuna-Ameerika riikidega. Selgelt odavam on maksta veidi kõrgemat tulumaksu kui palgata eraarmee ja siis selle selja taga lõdiseda.
  Kindlasti tasuks majanduslikult edukatel ka maailma eri riikide majandusajaloo ja majanduse edukuse tagamaade üle mõtiskleda. Kogu selle sajandi on Skandinaaviamaad olnud üsna edukad oma majanduselus. Sellega on kaasnenud ka kodurahu ning erinevate sotsiaalsete kihtide üksteisemõistmine.
  Tõsi, mis tõsi, Rootsi reformib täna oma majandust, aga mitte üliliberaalsuse suunas, mida meil alatasa propageeritakse, vaid kaasajastamise, st Euroopa Liiduga ühinemise suunal. Rootsis kümneid aastaid kestnud kodurahu on saavutatud tänu solidaarsustundele ühiskonnas.
  Tark oleks meilgi sealt eeskuju võtta. Arukas inimene lepib kokku, ta ei kakle. Nii et mitte kadeduse kasvu ei propageeri astmelise tulumaksu pooldajaid, vaid solidaarsust, st üksteisemõistmist ja vastastikust abi.
  Liina Tõnisson on riigikogu keskfraktsiooni ja majanduskomisjoni liige.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ehituspood Viimsis paneb uksed kinni: "Ootame tormiseid aegu“
Viimsi Kaubahoovis tegutsev ehituspood sulgeb praeguse plaani järgi novembri lõpus uksed, kuna näeb tulemas raskeid aegu.
Viimsi Kaubahoovis tegutsev ehituspood sulgeb praeguse plaani järgi novembri lõpus uksed, kuna näeb tulemas raskeid aegu.
Eksperdid: Eesti pensionisüsteem toetub liiga raskelt esimesele sambale
Eesti pensionisüsteemi sammaste loogika on paigast nihkunud. Nüüdselt ülekaalukalt esimese sambale toetuv süsteem ei paku piisavat asendussissetulekut ning vajab selgemat ja ausamat eesmärgistamist, kirjutavad Tallinna ülikooli professor Lauri Leppik ning arenguseire keskuse eksperdid Magnus Piirits ja Johanna Vallistu.
Eesti pensionisüsteemi sammaste loogika on paigast nihkunud. Nüüdselt ülekaalukalt esimese sambale toetuv süsteem ei paku piisavat asendussissetulekut ning vajab selgemat ja ausamat eesmärgistamist, kirjutavad Tallinna ülikooli professor Lauri Leppik ning arenguseire keskuse eksperdid Magnus Piirits ja Johanna Vallistu.
Porsche aktsia odavnes alla IPO hinna
Porsche aktsia sulgus täna 81,8 eurol, mis on 70 eurosenti alla IPO hinna.
Porsche aktsia sulgus täna 81,8 eurol, mis on 70 eurosenti alla IPO hinna.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
LinkedIni ekspert juhtidele: tehke rohkem kisa ja kära, hoiate raha kokku
Ettevõtete juhid peaksid looma LindkedInis isikliku konto ja ehitama persoonibrändi, kuna see aitab tulevikus värbamiskulusid kokku hoida, rääkis LinkedIni ekspert Indrek Põldvee.
Ettevõtete juhid peaksid looma LindkedInis isikliku konto ja ehitama persoonibrändi, kuna see aitab tulevikus värbamiskulusid kokku hoida, rääkis LinkedIni ekspert Indrek Põldvee.
Hirmust tuleb rääkida, et seda mitte karta
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Elektri universaalteenuse hinnaarengu määrab saastekvoodi turg
Börsipaketi uue teenuse vastu vahetanud kliendid ei pea enam pingsalt jälgima Nord Pooli hindu, kuid peaks olema kursis saastekvoodi hinnaga, mis universaalteenust otseselt mõjutab, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.
Börsipaketi uue teenuse vastu vahetanud kliendid ei pea enam pingsalt jälgima Nord Pooli hindu, kuid peaks olema kursis saastekvoodi hinnaga, mis universaalteenust otseselt mõjutab, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.

Olulisemad lood

Oluline võit Ukrainale: vene väed suruti Lõmanist välja
Ukraina saavutas täieliku kontrolli Vene vägede peatuspaiga üle Ida-Ukrainas asuvas Lõmani linnas, kirjutab Financial Times.
Ukraina saavutas täieliku kontrolli Vene vägede peatuspaiga üle Ida-Ukrainas asuvas Lõmani linnas, kirjutab Financial Times.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.