19. oktoober 1998 kell 22:00

USA-l ja Eestil on sarnasusi

USA dollari kurss jäi esmaspäeval väheliikuvaks. Turud olid ettevaatlikud, kartes uusi halbu uudiseid finantssektoris. Olulisi makromajanduslikke andmeid lähipäevil aga ei avaldata.

Samas oodatakse järge Föderaalreservi möödunudnädalasele intressikärpimisele. Analüütikute meelest peaks Fed aasta lõpuks alandama üleöölaenu intressi veerandi või isegi poole protsendi võrra.

Praegune situatsioon USAs sarnaneb Eesti olukorraga. Majanduslikud makronäitajad on väga head, probleemid on aga finantsturgudel. Nii siin kui seal on intressid liiga kõrged ja pangad ei taha laenu anda. Mõlemas riigis elavad pangad üle raskeid aegu suurte riskide võtmiste tõttu Venemaal (Eesti) ja teistel arenevatel turgudel. Kui Eestis läksid hingusele väikepangad, siis USAs näivad pigipoisteks olevat just suured rahvusvahelised pangad ja investeerimisfirmad.

USA keskpank püüab oma finantssektorit (aga ka kogu majandust) aidata intresside langetamisega. Esialgu on see andnud ka mõningaid tulemusi. Aktsiahinnad liikusid Wall Streetil kiiresti üles, dollari kurss langes, suurendades USA eksportkaupade konkurentsivõimet. Kuid kauaks?

Hetkel kuum