Tõnis Oja • 3. mai 1999 kell 22:00

USA jätkab madala inflatsiooniga

Pärast seda, kui reedel avaldatud Ameerika Ühendriikide sisemajanduse kogutoodang näitas esimeses kvartalis 4,5protsendilist majanduskasvu, hakati spekuleerima, kas kiirema majanduskasvuga kaasneb ka inflatsiooni kiirenemine. Esimest märget hindade liikumiste kohta oodati eilseks, kui rahvuslik ostujuhtide assotsiatsioon avaldas oma tootmisaktiivsuse indeksi. See näitas, et tootmise aktiivsus küll kasvas, kuid mitte nii palju, kui prognoosisid analüütikud. Tootmisaktiivsuse indeks kahanes aprillis 52,80 punktini võrrelduna 54,3ga märtsis. Indeksi näit üle 50 punkti tähendab tootmissektori kasvu, alla 50 punkti aga kahanemist. Seega oodatud inflatsiooni USAs ei paista tulevat kusagilt.

Kuna eile olid pühade tõttu suletud Jaapani ja Londoni finantsturud, siis oli valuutadega kauplemine väheaktiivne.

Jaapani peaminister Keizo Obuchi kinnitas eile Washingtonis president Clintonile, et saareriigi majandus näitab elavnemise märke ja et peaminister teeb kõik majanduskasvu kiirendamiseks. Kuigi USA ja Jaapani vahelised pinged kaubandusbilansside tasakaalustamatuse tõttu kestavad juba aastaid, oli eile USA president Jaapani suhtes üllatavalt leebe.

Hetkel kuum