Toomas Truuverk • 6. mai 1999 kell 22:00

Kauplemisaktiivsus langeb taas

Kuigi Tallinna börsi eilne kogukäive oli 21,7 miljonit krooni, jäi kauplemine üldiselt loiuks ja elavamalt kaubeldi üksikute aktsiatega. ÄP indeks siiski tõusis 0,4 protsendi võrra, toetudes eeskätt Hansa- ja Ühispanga aktsiale.

Kaks mainitud pangaaktsiat olidki eile kõige suurema tähelepanu all. Kahe peale kokku andsid nad koguni 74% börsisüsteemi 21,72 miljoni kroonisest päevakäibest. Mõlema aktsia hind elavas kauplemises kerkis veidi.

Eriti Ühispanga aktsia puhul on viimastel päevadel olnud taas märgata suuremate aktsiapakkide liikumist, mille tagamaid kommenteerides on maaklerid viidanud välisinvestoritele. Seni pole siiski selgust, kes need müstilised välisinvestorid on. Turuhinda suuremahulised tehingud hetkel oluliselt siiski ei määra, sest aktsiapakid liiguvad ühe suure investori arvelt teise arvele. Kui ühe tehingu osapoolena on mängus mõni maaklerfirma, mis iseenesest küllalt tõenäoline, siis on aktsiaid juba pikema perioodi jooksul kokku ostetud ja edasine hinnatõus seetõttu kaheldav.

Kuigi ka Hansapanga aktsia puhul domineerisid eile nn standardkogused mõne tuhande aktsiaste pakkidena, pole siin suuremate plokkide liikumist märgata olnud.

Kindlasti vaevlevad mitmed investorid küsimuse käes, kui hästi Eesti majandusel siis aasta esimestel kuudel ikkagi läinud on? Esialgsed arvutused I kvartali majanduskasvu kohta avaldab statistikaamet umbes kuu aja pärast.

Eile teatas oma I kvartali tulemused kardetud kriisisektori ehituse juhtiv ettevõte Merko Ehitus. Peab märkima, et vähemal Merko puhul on langus jäänud kardetust märksa pisemaks. Positiivne on see, et tegevusmahu mõningase langusega on kaasas käinud ka kulude langus ja ettevõte suutis näidata veidi üle 6 mln kroonist puhaskasumit. Hea on samuti, et ettevõte on säilitanud korraliku likviidsuse ja debitoorne võlg on aasta esimeste kuudega vähenenud 55 miljoni krooni võrra.

Hetkel kuum