Peep Sooman • 18. mai 1999 kell 22:00

Itaallased hindavad Kristiine kaubanduskeskuse kallimaks

Kristiine kaubanduskeskuse omanikfirma Pro Kapitali finantsdirektor Ilona Saari põhjendas kompleksi hindamisakti tellimist Pro Kapitali läheneva 225 mln kroonise võlakirjaemissiooniga. «Peame investoritele näitama, mida väärt oleme,» sõnas Saari. Pro Kapitali emissioon müüakse tõenäoliselt maha Itaalia investoritele.

Saari ütles, et Pro Kapital lasi ühel rahvusvahelisel investeerimisfirmal hinnata ka kogu Pro Kapitali vara. Ta keeldus samas ettevõtte turuväärtust avalikustama.

Äripäevale on kaks tundmatuks jääda soovinud allikat kinnitanud, et kinnisvarafirma Jones Lang LaSalle müüb Kristiine kaubanduskeskust poole miljardi krooniga. Pro Kapitali suuromanik, Itaalia ärimees Ernesto Preatoni kinnitas, et keskuse müügiplaani tal pole. «Võib-olla kümne aasta pärast, mitte praegu,» sõnas Preatoni.

Jones Lang LaSalle'i Milaano kontori tegevjuht Michael Follet kinnitas samuti, et Kristiine kaubanduskeskus pole müügis. Samas ei soovinud ta anda mingeid kommentaare kaubanduskeskuse hindamisakti kohta.

Uus Maa Kinnisvaraarenduse OÜ juhatuse esimees Ville Jehe ütles, et ka nende firma oleks suutnud valmiva kaubanduskeskuse turuväärtust hinnata. «Kõik oleneb sellest, kes hindab,» lausus Jehe. «Mida madalam on oodatav tulunorm, seda kõrgemaks muutub turuväärtus.»

Itaalia investorite oodatav tulunorm on eestlaste omast tunduvalt madalam ja ilmselt oleks mõni kohalik kinnisvarafirma seda objekti madalamalt hinnanud, ütles Jehe.

Kristiine kaubanduskeskuse direktor Allan Remmelkoor väitis eile, et kohalikud kinnisvarafirmad ei suuda nii suurt objekti hinnata. Tema sõnul on 300 mln krooni maksnud kaubanduskompleks hinnatud 200 mln krooni kõrgemalt tänu sõlmitud rendilepingutele.

Kristiine kaubanduskeskus avatakse klientidele 28. mail. Kompleksis hakkab tööle 59 kauplust, millest suurim on toidu- ja esmatarbekaupade müügiga tegelev Hypermarket. Kaupluse rendihind on 300--500 kr/m² kuus. Keskuse ehitas AS Merko Ehitus.

Hetkel kuum