Andres Reimer • 6. juuni 1999 kell 22:00

Opositsiooni kahjulik venitamistaktika

Nii opositsiooni kui ka koalitsiooni poliitikud nimetavad riigieelarve kärpimisega viivitamist Eesti riigile kahjulikuks, kuid kumbki pool ei kavatse oma nõudmistes järele anda.

Riigikogu opositsiooni liidri Edgar Savisaare pressiesindaja Jakko Väli ütles reedel, et Keskerakond jätkab kolmapäevasel riigikogu istungil pidevalt vaheaegu võttes riigieelarve kärpimise takistamist, kui riigieelarve kärbete eelnõu riigikogus teisele lugemisele tuleb. Opositsioon tegi lisaeelarve eelnõusse üle 500 parandusettepaneku, mille menetlemine võib venitamistaktikat kasutades aega võtta vähemalt 100 tundi.

Riigikogu koalitsiooninõukogu esimees Andres Tarand ütles reedel, et valitsusliit on valmis negatiivse lisaeelarve vastuvõtmise nimel opositsiooni venitamistaktikaga kaasa minema ja töötama suvi läbi kuni augustini. «Opositsiooni taktika töötab ELiga ühinemise vastu,» ütles Tarand. «Jääme seadusloomega jänni.»

«Ma ei näe kompromissi võimalust, sest valitsusliit väldib ka rahanduskomisjonis diskussiooni,» ütles Maarahva Erakonna fraktsiooni aseesimees Andres Varik. «Opositsioonil pole muud relva kui venitamine.»

«Opositsioon tekitab määramatut segadust,» ütles rahanduskomisjoni esimees Kalle Jürgenson Isamaaliidu fraktsioonist. «Nende tegevus ohustab Eesti riiklust.»

«Valitsusliit ei anna meie nõudmistele järele, sest tahab näidata oma jäärapäisust,» ütles Varik. «Riik ja rahvas kaotavad selle jonnakuse pärast.»

Riigikogu esimees Toomas Savi ütles, et tunneb opositsiooni käitumise pärast muret, sest riigikogu töötab praegu tühikäigul. «Kuni eelarve parandused pole vastu võetud, ei saa riigikogu ühegi muu seadusega edasi minna.»

Savi ütles, et kui patiseis riigikogus jätkub, kutsub ta fraktsioonide juhid enda juurde, et saavutada kompromiss riigikogu esimehe autoriteedi survel.

Keskerakond alustas eelmisel nädalal ulatuslikku avalikku propagandakampaaniat negatiivse lisaeelarve vastu. Kortermajade postkastidesse tasuta kantud trükises «Seitse Päeva» süüdistab ebaõnnestunud riigieelarve üks autoritest, keskerakondlane Olev Raju valitsusliitu valetamises, sest Raju andmeil on riigile raha laekunud rohkem kui ametlikult näidatakse. Seitsme Päeva autorite kirjutistest selgub, et Keskerakond ei soovi üldse riigieelarvet kärpida, pidades seda kahjulikuks.

Opositsioonierakonnad alustasid eelmisel nädalal riigikogus pidevat 10minutiliste vaheaegade võtmist, et lisaeelarve kinnitamist edasi lükata ja end valitsusliidu suhtes maksma panna.

Valitsusliit soovib maksude alalaekumise tõttu miinusesse langenud riigieelarvet miljardi krooni võrra kärpida. Maarahva Erakond taotleb Variku sõnul kärbete vähendamist 300 miljoni krooni võrra ja Telekomi müügi raha kasutamist eelarveaukude lappimiseks. «Me ei tohi kärpida investeeringuid koalitsiooni kavandatud summas, et vältida tööpuuduse kasvu ja kahju omavalitsustele,» selgitas Varik.

Hetkel kuum