Viktoria Korpan • 7. juuni 1999 kell 22:00

Linn korraldas odava peo

Tallinna vanalinna päevade üks korraldajaid, programmi koordinaator Tiina Õunapuu on rahul, et üritusega saadi hakkama vähese rahaga. «Vanalinna päevade eelarve oli kolm miljonit krooni, mis on väga väike, ja sellepärast jäi ka palju häid ideid teostamata,» lausub Õunapuu.

Sponsoritelt said neli päeva kestnud suurürituse korraldajad 210 000 krooni. «Paljud ettevõtjad ja esinejad reageerisid aeglaselt ning avaldasid oma soovi vanalinna päevadest osa võtta liiga hilja,» lisab korraldaja.

Vaatamata sellele, et esimesel ürituste päeval oli Raekoja platsi kavas palju auke, olid vabaõhuetendused Õunapuu sõnul stiilsed. «Fantastiline oli papagoi laskmine ning maikrahvi ja -krahvinna valimine,» kiidab ta. Papagoi laskmiselt teenitud rahaga toetatakse Tallinna loomaaeda.

Vanalinna päevade kõrghetk oli Vabaduse väljaku muusikatelgis Eri Klasi 60. sünnipäeva auks korraldatud kontsert. «Kontsert oli väga kallis, aga pärast sellist elamust tundub, et see on ääretult odav,» ütleb järgmisel hommikul pärast juubelikontserti ASi Eesti Kontsert asedirektor Aivar Mäe.

Kontsert Eri Klasi auks oli Eesti Kontserdi esimene vabaõhuüritus tänavu Tallinnas ja Mäe on õnnelik, et see õnnestus. «Muusikatelgi idee on ennast täielikult õigustanud, aga järgmisel aastal me seda ei tee,» lausub Mäe. «Sellist kontserti korraldatakse üks kord elu jooksul.»

Päevas külastas Vabaduse platsile üles pandud muusikatelki 3500 inimest, juubelikontserdist sai osa ligi 1500 piletiga pealtvaatajat. Piletite hinnad olid 100--150 krooni, mis tõi korraldajatele tulu ligi 200 000 krooni.

Raekoja platsil asuva restorani Karl Friedrich juhataja Ritta Roosaare sõnul kasvas restorani külastajate arv vanalinna päevade ajal 30 protsenti. «Sellist kasvu võis eeldada, sest vanalinna päevi korraldatakse iga suvi,» lausub Roosaar. Vanalinna päevade ajaks võttis restoran tööle lisapersonali. «Igasugused vanalinna üritused, mis toimuvad Raekoja platsil, on teretulnud,» lausub Roosaar.

Vanalinna päevade raames korraldatud käsitööturul läks Tiina Õunapuu hinnangul hästi ja inimesed tundsid selle vastu elavat huvi. «Sellest tekkis idee korraldada samalaadset turgu väiksemas mahus kasvõi korra nädalas,» lisab ta.

Pikal tänaval asuva OÜ Hervelle suveniiride kaupluse juhataja Nuria Rjazapova räägib, et vanalinna päevade ajal oli kaupluse käive tavalisest kolm korda suurem.

«Turistid ostsid kõige meelsamini Eesti lippe ja teisi meeneid, mis kandsid Eesti sümboolikat,» lausub Rjazapova. «Meie äri ongi edukas ainult suvel, kui on palju välismaalasi, sest kohalikud inimesed ostavad vähe.»

Hetkel kuum