9. juuni 1999 kell 22:00

Loomeinimeste drill ei õigusta ennast

Draamateatri juht Merle Karusoo oli loomingulise kollektiiviga tekkinud vastuolude tõttu sunnitud lahkuma. Ehkki kunstilises ja majanduslikus mõttes pole Draamateatril häda midagi.

Äripäev on sama meelt, et Eesti Televisioonis puhkenud konflikti tõttu peaks ka peadirektor Toomas Lepp ameti maha panema, enne kui algab ETV kui ettevõtte allakäik.

Teleprogrammi kunstilisest aspektist ei saa ETV-le praegu etteheiteid teha, ent majandusasjad kipuvad kiiresti allamäge veerema. Kaugel siis ka telepildi igavalt mustvalgeks muutumine on.

Riigieelarvest tänavu saadav, ehkki raskete aegade tõttu veidi kärbitud raha suurusjärgus 100 miljonit krooni on kiiresti sõrmede vahelt pudenenud. Raha otsasaamine oligi tõenäoline ajend konflikti puhkemisele. Hispaania-pärase keevalise temperamendiga Toomas Lepp pole suutnud tegutseda sihipäraselt, tema otsused muutuvad kiiresti, omane on stiil tehtud-mõeldud. Iseloomulikud on otsused ETVst reklaami kaotamise ja siis tagasikutsumise kohta -- küsimus, mille suhtes tuleb selge seisukoht võtta.

Maksumaksja on õigustatud teadma, mis ETVs praegu toimub. Kui kanal kaotab vähehaaval vaatajaid, pole mitte just väike raha otstarbekalt kulunud. Ka nn avalik-õiguslik kanal peab olema jätkuvalt populaarne, mis mõtet teletegemisel muidu on.

Loomeinimestest tegijad on teinekord pirtsakad, olles ka ise hüvesid maitsnud, kasvõi nooblite ametiautode näol. Paraku on inimesed needsamad, kelle Lepp ise meeskonda võttis, seega pole konflikt tagasi pööratav.

Öeldakse, et asendamatuid inimesi pole, see kehtib samahästi nii ühe kui teise poole kohta; küsimus on selles, kelle lahkumisega ETV kui toode vähem kannatab. Ratsionaalselt otsustades kaaluvad kaheksa teletegijat peadirektori üles, ja nii peaks Lepp lahkuma.

Teleloomeinimeste ring pole Eestis sedavõrd lai, et talendid niisama nelja tuule poole valla lasta, pigem pole juht oma tööga hakkama saanud. Kuigi võitlusmeetodid ise on kaunis drakoonilised -- need võivad läbi minna üksnes nn avalik-õiguslikus ettevõttes, mitte aga eraettevõttes.

ETV miinimumprogramm on Lepa tagasiastumine, maksimumprogramm aga ETV erastamine. Poole aastaga leiaks riik jõuka magnaadi ja uuest aastast ei eraldataks ETV-le eelarvest enam sentigi. Kanal saaks tööle asuda võrdsetel alustel, võrdses konkurentsis, küllap muutuks teleprogramm siis veelgi paremaks.

Hetkel kuum