Kristina Traks • 27. juuni 1999 kell 22:00

Kagu-Eestile toetust 12 miljonit krooni

Maaelu pilootprojekti raames saavad toetust marjakasvatajad, ravim- ja maitsetaimede kasvatajad ning ettevõtjad, kes tegelevad taluturismi või kohaliku tooraine töötlemisega. Kagu-Eesti maaelu projekti juht Jaanus Hämmal ütles, et projekti raames võivad raha taotleda nii tootjad, kes juba tegelevad alternatiivse tootmisega kui alles alustavad põllumajandustootjad.

«Peaasi, et tegevusala oleks kuidagi eriline,» rääkis Hämmal. «Kui keegi toodab oma piimast jogurtit, võiks ta selle projekti kaudu raha saada.»

Hämmali sõnul on paljud maatootjad juba tundud huvi, kuidas ELi maaelu projektis osaleda. «Esialgu pole me veel taotlusi vastu võtnud, sest pole täpselt teada tähtajad, millal euroraha tuleb,» lausus ta.

Põllumajandusministeeriumi maaelu arengu osakonna juhataja Olav Kreeni sõnul käivitub ELi projekt tuleva kuu alguses, kui põllumajandusministeerium on kinnitanud raha jagamise korra. Toetust võivad taotleda ettevõtjad, kes on loonud maal juurde uusi töökohti, alustanud uute toodete valmistamist või leidnud uusi turustamise kanaleid. Toetuse taotlejal peavad olema riigimaksud tasutud ja raamatupidamine korras. Maksimaalne toetussumma ühe maatootja kohta on 200 000 krooni.

Võru Talupidajate Liidu juhatuse esimees Riho Pähn ütles, et üks ELi toetuse saaja võiks olla taastatav Võru taluturg. «Meil on kavas taastada taluturg, kus tootjad saavad oma toodangut müüa,» rääkis Pähn. Talupidajad praegu Võru linnas oma liha ja piima müüa ei tohi, sest linnavalitsus on selle ära keelanud.

«Ega maamehed eriti tea, et neil on võimalus raha saada,» väitis Pähn.

Hetkel kuum