Tõnis Oja • 29. juuni 1999 kell 22:00

Turud ootavad intressitõusu

Selle nädala kahel esimesel päeval valitses valuutaturgudel ettevaatlik närvilisus. Kursid muutusid suhteliselt vähe. Kõik ootasid USA Föderaalreservi vabaturu komitee eile alanud kahepäevast istungit. Fedi liider hoiatas juba varem, et keskpanga intressimäära tõstetakse sel aastal vähemalt üks kord. Enamik valuutadiilereid ja analüütikuid olid peaaegu kindlad, et intresse tõstetakse juba täna. Küsimus on vaid määras. Kuigi veerandiprotsendipunktine intresside kergitamine on tõenäolisem, leidus neidki, kes ootasid poolepunktist tõusu.

Nii või teisiti on juba praegu dollarihoiuste intressid 265 baaspunkti võrra kõrgemad kui eurohoiustel. Veerandiprotsendiline intressitõus tõstab dollaripõhjaliste intressitoodete kasumlikkust veelgi.

Kui vaadata majandust, siis ka siin on eelised Ühendriikidel teiste suurte majanduste ees. Vaatamata intressitõusu väga suurele tõenäosusele kerkis Dow Jonesi tööstuskeskmine esmaspäeval 0,97%, NASDAQ koguni 1,95%. Tõusuga alustas Wall Street ka eile. Seega investorid usuvad endiselt USA majandusse, hoolimata asjaolust, et keskpank üritab arvatavasti sealset majandust veidi jahutada. Intressitõusu võib tõlgendada ka kui eelmise sügise monetaarpoliitika leevenduse korrektsiooni.

Hetkel kuum