Tõnis Oja • 23. august 1999 kell 22:00

Jeen on endiselt heas vormis

Uus nädal algas investorite jätkuva huviga Jaapani aktsiate vastu, tänu millele tõusis jeeni kurss eile tasemeni 100,60 USD/JPY. Nikkei indeks on viimasest 11 päevast kerkinud kümnel. Eilne tõus oli tingitud kolme suurpanga ühinemisest eesmärgiga luua maailma suurim pank.

Taandunud on ka kindlus, et Jaapani rahandusautoriteedid hoiavad jeeni kurssi kindlalt kontrolli all. Keskpanga president Masaru Hayami avaldas möödunud nädalal, et ettevõtted ei peaks olema kindlad, et keskpank või rahandusministeerium hoiab jeeni kurssi kontrolli all.

Rahandusministeeriumi kõrgetelt ametnikelt tuli vastupidiseid teateid. Kahe rahandusinstitutsiooni seni ühtses poliitikas on näha dissonantsi, ükskõik, kumma poole avaldused hiljem materialiseeruvad.

Analüütikud järeldavad, et jeeni kursi tõus tasemeni 105 USD/JPY on lähiajal küllaltki võimalik.

Euro suhtes dollar tugevnes. Kursivahemik muutus enne täna algavat USA Föderaalreservi vabaturukomitee istungit kitsamaks. Turgudel valitseb üksmeel, et Ühendriikide keskpank tõstab lühiajaliste laenude intressi veerandi protsendipunkti võrra 5,25 protsendini. Eile õhtul oli dollari kurss 14,7888 krooni.

Hetkel kuum