29. august 1999 kell 22:00

Ajakirjandus ei armasta täpsust

Äripäeva kirjutises «Maksuvabastus annab tiivad» (26.08.) on mitu olulist faktiviga.

Esiteks, pole olemas kirjutises viidatud riikide topeltmaksustamise vältimise seadust. Ilmselt on peetud silmas Eesti ja Soome tulu- ja kapitalimaksuga topeltmaksustamise vältimise ning maksudest hoidumise tõkestamise lepingut ehk kõnekeeli topeltmaksustamise vältimise lepingut.

Teiseks, Soome rahandusministeeriumi maksuosakonna rahvusvaheliste maksuküsimuste spetsialist Antero Toivanen ei ole avaldusega välja tulnud. Kauppalehti küsis Toivanenilt kommentaari, mis saab siis, kui Eesti kaotab ettevõtte tulumaksu (esitatud oli väide, et Eesti kaotab kogu tulumaksu, seda, et dividendid ja erisoodustused maksustatakse, ei lisatud). Oma vastuses lähtus Toivanen teoreetilisest eeldusest, alustades sellest, et kui ühe maa maksutingimused oluliselt muutuvad, siis lepingu kohaselt konsulteerivad asjaomased institutsioonid omavahel, millele võib järgneda lepingu muutmine. Kahjuks võttis Kauppalehti oma kirjutisse vastuse magusama osa, kuid ka Kauppalehti kirjutises ei olnud öeldud, et Soome nõuab lepingu muutmist, nagu on väidetud kõnealuses kirjutises. Märkusena olgu lisatud, et Soome hallitussihteeri ei ole Eesti mõistes kantsler, nagu väitsid Äripäeva ajakirjanikud teisipäeval Kuku Raadios, vaid ta on samastatav pigem meie nõunikuga (kantsler on valtiosihteeri või kansliapäällikkö).

Info, nagu kaotataks kogu ettevõtte tulumaks, jõudis Soome just Eesti ajakirjanduse kaudu (ka 19. augusti Äripäeva kirjutises «Ettevõtted saavad tulumaksuvabastuse» räägitakse ettevõtte tulumaksu kaotamisest, täpsustamata, et see ei tähenda kogu tulumaksu kaotamist). Soome Tallinna saatkonna kaudu jõudis selline väärinfo ka Soome.

Kolmandaks ka ajaline täpsustus -- Kauppalehti kirjutis ilmus juba 20. augustil ehk siis üle-eelmisel nädalal. Rohkem ei ole seda küsimust Soome ajakirjanduses käsitletud.

On kahju täheldada, et Äripäev ei järgi alati faktide täpsust. Kahjuks pole see Soome suunal esimene kord (meenutada võiks siin olematu tekstiilisõja lugu, mis sai alguse just Äripäevast).

Hetkel kuum