Kaja Koovit • 9. september 1999 kell 22:00

HK Ruokatalo tüssab väikeaktsionäre

Rakvere lihakombinaadi aktsiaga on viimase nädala jooksul börsil tavapärasest erinevalt aktiivselt kaubeldud ning eile vahetas omanikku viimase aja rekordkogus ehk üle 100 000 aktsia. Aktsia hind langes enam kui 8%, 3,4 kroonini. Maaklerite sõnul ollakse aktsiast huvitatud Soomes.

Ruokatalo ostab aktsiaid odavalt kokku, et väikeaktsionäridele mitte pakkumist teha, lausus Rakvere lihakombinaadi väikeaktsionär Urmas Hallika.

Väärtpaberiinspektsiooni peadirektori asetäitja Alvar Jaamu kinnitas, et Rakvere lihakombinaadi aktsiaga börsil toimuvat jälgib inspektsioon väga tähelepanelikult, sest see on tavapärasest erinev.

HK Ruokatalo tegevdirektor Simo Polokangas kummutas kuuldused väikeaktsionäridele peagi tehtavast ostupakkumisest, mis põhjustasid aktsia vahepealse hinnatõusu. Ta kinnitas BNSile, et midagi sellist pole plaanis. Polokangase sõnul on Ruokatalo rahul olemasoleva 80% osalusega Rakvere lihakombinaadis.

Eelmise aasta suvel maksis Ruokatalo Rakvere lihakombinaadi suuromanikele aktsia eest ligi 15 krooni. Börsi reglemendi järgi peaks ettevõte Soomes tegema samaväärse pakkumise teistelegi väikeaktsionäridele.

«Eetiliselt käitudes peaks Ruokatalo Rakvere väikeaktsionäridega käituma samamoodi, nagu ta käituks väikeaktsionäridega Soomes,» ütles Hallika. «Teisiti käitumine annab tunnistust, et Rakvere väikeaktsionärid on Ruokatalo jaoks teisejärgulised,» lisas ta. «Tõenäoliselt saadakse ka minu aktsiad alla bilansilise väärtuse, sest närv ei pea vastu,» möönis Hallika.

Eesti seadused ei kohusta Ruokatalot väikeaktsionäridele pakkumist tegema.

Jaamu kinnitas, et uude väärtpaberiseadusesse tuleb väikeaktsionäridele ostupakkumise tegemist kohustustav säte kindlasti sisse.

Hallika sõnul tegi tallegi ühe Eesti panga maakler ettepaneku aktsiad maha müüa, kuid praegusest turuhinnast madalamal tasemel, väites, et Hüvitusfond hakkab oma osalust lihakombinaadis müüma.

Hüvitusfondi juhatuse esimees Aare Tammemäe ütles, et fond ei ole aktsiaid müünud, kuid keeldus kommenteerimast, kas sellealaseid läbirääkimisi peetakse.

Näib, et Ruokatalo püüab siinsetele väikeaktsionäridele sisendada, et Rakvere lihakombinaadil pole tulevikku, ja meelitada neid aktsiaid müüma, ütles Hallika.

9. juulil teatas Rakvere lihakombinaat börsile, et Läti sealihatollide kehtestamisest võib ettevõte kahju saada kuni 283 miljonit krooni. Sel juhul jääks omakapital poole võrra väiksemaks aktsiakapitalist, mis tähendaks ettevõtte sulgemist.

Kolm päeva hiljem teatas Ruokatalo Helsingi börsile, et Läti tollidel ei ole kontserni majandustegevusele olulist mõju.

Hetkel kuum