• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uus tulumaksuseadus suretab ettevõtlust

  Vaevalt, et Eesti ettevõtjate hulgas on enam nii lapsemeelseid, kes usuksid, et Eestis on poliitilisi jõude, kes soovivad erainitsiatiivi ja ettevõtluse arengule kaasa aidata.
  Ettevõtte tulumaksu kaotamise propagandakampaania kutsus igas ratsionaalselt mõtlevas ettevõtjas esile halbade muutuste ootuse. Kogemus näitab: «No news is good news». Nüüd on selge, et ettevõtte tulumaksu kaotamise kampaaniat kasutati ajendina ettevõtjate täiendava ahistamise eesmärgil.
  Sotsiaalmaks on oma tavapärase mõiste kohaselt tasu palgalt, mitte aga maks ettevõtluselt. Ilmselt oli võimumeestel vähe maailmapraktikas ainulaadse ettevõtlusega seotud tulu -- juhatuse ja nõukogu liikme tasu ning rendi -- maksustamisest sotsiaalmaksuga. Eesti pürgib nimelt ja tõenäoliselt ainsaks riigiks maailmas, kes kavatseb dividende, s.o omanikutulu maksustada sotsiaalmaksuga.
  Selle peale ei ole tulnud isegi kõige paadunumad sotsialismimaad. Astmelise tulumaksu idee on selle kõrval tühiasi.
  Seega püüab võimuliit luua olukorda, mille puhul ettevõtjalt võetakse igal juhul ära 59 protsenti tulust. Nii suurt maksu kohaldatakse maailmapraktikas vaid hiigeltulude puhul. Eestis aga algab maksustamine null-tulust ja seda sõltumata tulu suurusest.
  Eestis on selline maksustamine, mis jätab ettevõtjale vaid 41% väljateenitud tulust, eriti alatu, kuna siin kannab ettevõtja täiendavaid kulusid, mida normaalselt funktsioneerivas riigis tavaliselt ei kanta. Nimetagem neist vaid üksnes kõrgendatud kulu seoses sagedase kuriteo ohvriks langemisega, väljaminekuid turvateenuste eest, kuna politsei ei toimi, auto remondiga seotud kulutusi normaalsete teede puudumise tõttu, ametnikele antavat meelehead, milleta asjad ei liigu jne.
  Eraettevõtlus on Eestis lubatud juba 10 aastat, ometi on enamik elanikest palgasaajad, suurem osa neist saab raha riigilt.
  Endised liberaalse maskiga opositsionäärid on võimule tulles muutunud initsiatiivikaid inimesi ahistavateks paadunud sotsialistideks. Neid ei häiri tõik, et enamikest riikidest, kus maksukoormus on ületanud 50 protsenti, on kapital ja ajud lahkunud, sest tulude maksustamine enam kui kolmandiku ulatuses on suunatud ettevõtluse väljasuretamisele.
  Lahkuma hakkavad kahjuks initsiatiivikamad, ettevõtlikud inimesed, mitte ametnikud, kelle luksusjanu saab maksumaksja raha eest enam rahuldatud.
  Mis aga puudutab ettevõtjate ahistamise plaani kuuluvat ideed mitte tagastada äriühingu auto kasutusrendilt makstavat käibemaksu, siis on mul, õigluse huvides, ettepanek -- kehtestada samaaegselt täiendav 18protsendiline automaks ametnike suhtes, kes kasutavad ametisõidukit.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
McDonald's müüs oma Venemaa söögikohad maha
McDonald's müüs oma söögikohad Venemaal kohalikule frantsiisivõtjale, lõpetades kiirtoiduketi üle kolme aastakümne kestnud tegevuse selles riigis.
McDonald's müüs oma söögikohad Venemaal kohalikule frantsiisivõtjale, lõpetades kiirtoiduketi üle kolme aastakümne kestnud tegevuse selles riigis.
Kristi Saare juhtidele: sul on juba piisavalt, aita nüüd teisi
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Boroditš: ma ei tea, mida ma valesti tegin, aga ärge muretsege, mina saan hakkama
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.