Peep Sooman • 28. september 1999 kell 22:00

Kohtunike abid pihtide vahel

Registriosakonnas läbiviidava revisjoni käigus kontrollitakse kohtunike abide tegevuse seaduslikkust.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Evelin Pull ütles, et pistiseskandaali ajel loodud Tallinna linnakohtu registriosakonna töökorralduse analüüsi komisjoni liikmed ei soovi avalduste sisust enne komisjoni töö lõppu rääkida.

Tallinna linnakohtu esimees ja komisjoni liige Helve Särgava ütles, et tema esitatud avalduste sisu ei tea. «Mis puutub aga äriregistris läbi viidavasse revisjoni, siis praegu kontrollitakse kohtunike abisid,» sõnas Särgava.

«Kui näiteks ühel kuupäeval tulnud kandemuudatuse avaldustest on osa tehtud kohe, teised aga poolteist kuud hiljem, siis kontrollime, miks,» tõi Särgava näite. «Registrisekretäre on sellisel moel peaaegu võimatu kontrollida, kui pole teada konkreetset situatsiooni,» lisas ta.

Eelmisel reedel palus justiitsministeeriumi asekantsler, analüüsikomisjoni esimees Mihkel Oviir avalikult kõiki inimesi ühendust võtma, kes tunnevad muret äriregistris toimuva pärast ning kes teavad konkreetseid juhtumeid korruptsioonist äriregistris.

Oviiri sõnul on komisjoni eesmärk esitada ministrile ettepanekud, kuidas muuta registriosakonna tööprotsessi efektiivsemaks ning kontrollitavamaks, arvestades registriosakonna klientide vajaduste ja nõudmistega.

Komisjon otsustas küsida informatsiooni ja ettepanekuid äriregistrite tegevuse kohta äriregistri klientidelt, Eesti Kaubandus-Tööstuskojalt, Advokatuurilt, Notarite Kojalt ja kohtutelt. Lisaks Mihkel Oviirile ja Helve Särgavale kuulub komisjoni Eesti Kaubandus-Tööstuskoja direktor Mart Relve, Tartu linnakohtu registriosakonna juhataja Eve Jõgi, justiitsministeeriumi õigusloome asekantsler Priidu Pärna ning ministeeriumi parimad organisatsioonilise korralduse spetsialistid. Komisjoni ei kuulu ühtegi ministeeriumi äriregistritalituse töötajat.

Peale komisjoni revideerib äriregistri tegevust justiitsministeeriumi äriregistri talitus, mida juhib talituse juht Viljar Peep. Revisjon lõppeb minister Märt Raski määruse kohaselt 7. oktoobril, muu hulgas ka revisjoni kontrolliv komisjon esitab ministrile lõpparuande 29. oktoobriks. Järgmine komisjoni koosolek toimub 5. oktoobril.

Äripäeva ajakirjanik maksis 15. septembril äriregistri töötajale Annika Jürgensonile 1500 krooni altkäemaksu, et viimane organiseeriks osaühingu kandemuudatuse tegemise tavapärase kuu asemel kahe nädalaga.

Hetkel kuum