Tõnis Oja • 20. oktoober 1999 kell 22:00

Kaubandusdefitsiit USAs kahanes

Dollar tugevnes eile euro suhtes kolmandat päeva järjest pärast seda, kui Saksamaa majandusuuringute instituudi Ifo äriusalduse indeks näitas, et rahaliidu suurima majanduse kasvukiirus on aeglustumas. Ifo raport oli oodatust nõrgem (septembrikuine indeks jäi augustiga võrreldes muutumatuks) ja hoidis ära euro ralli, mida paljud investorid ootasid.

Ühendriikide valuuta suurema ralli hoidis ära hinnasurve USA väärtpaberitele (aktsiad ja võlakirjad). Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemise küll plusspoolel, kuid aktsiahindade tõus polnud veenev.

Turgude ootustele vastavale tarbijahinnaindeksile järgnes eile Ühendriikide väliskaubandusbilansi avaldamine. USA väliskaubandus on juba alates 1992. aastast järjest süvenevas defitsiidis. Tugevneva inflatsioonilise surve tingimustes (toorme-, hulgi- ja jaehindade ning palkade kasv) on eelisseisus need riigid, kelle väliskaubandusbilanss on positiivne või kus oodatakse suurt majanduskasvu (jeen, euro ja ?veitsi frank). Augustis Ühendriikide väliskaubandusdefitsiit vähenes 24,10 mld dollarini (24,89 USD juulis). Dollari kurss tugevnes uudise peale veidi, kuid pikemas perspektiivis mängivad investorid rohkem euro peale.

Hetkel kuum