Sulev Oll • 25. oktoober 1999 kell 22:00

Haige saab abi ööpäev läbi

Peale kiirabi kutsumise on õhtul, öösel või puhkepäeval haigestunul hulk teisi võimalusi abi saada.

Lihtsaim võimalus on helistada Arstiliinil telefonil 8 2 900 5000. Suhteliselt tagasihoidliku hinna eest (2 krooni 95 senti minut pluss kohaliku kõne tariif) võib haige saada nii hingerahu, lihtsamate haiguste puhul enda aitamise õpetuse kui ka soovituse kindlasti arsti poole pöörduda.

- Kui tegemist on vigastusega, näiteks naela jalga astumise või luumurruga, tuleb pöörduda traumapunkti. Tallinnas on need Mustamäe haigla ja keskhaigla juures, Lasnamäel erafirmas Balneom, millel on leping haigekassaga. Tartus asub traumapunkt Maarjamõisa haigla juures.

- Vaevuste korral, mis kiirabi ei nõua, võib pöörduda lähimasse, soovitavalt aga valvehaiglasse. Tallinnas on igapäevases valves Mustamäe ja keskhaigla, ülepäeviti Pelgulinna ja meremeeste haigla, Ööpäevaringselt on valves ka Tallinna lastehaigla.

- Tallinnas pakub firma Sinu Arst võimalust perearst õhtuti või nädalavahetustel koju kutsuda. Visiit maksab 700 krooni, sellele lisandub arstirohtude hind. Kohustust õhtuti ja puhkepäevadel töötada perearstidel pole.

- Haigusjuhtumite korral, millega kaasnevad valud ja rõhumistunne rindkeres, lämbumistunne, südametegevuse häired, teadvuse kadu või krambid, tuleb pöörduda kiirabisse. Samuti nõuavad kiiret abi verejooksud, vaimsed häired ühes kõrgenenud ärrituse ja agressiivsusega ning häired raseduse kulus.

Kiirabi saab välja kutsuda ühtsel hädaabinumbril 112. Kutsumisel peab arvestama, et haiged jagatakse ülikiiret ja kiiret reageerimist vajavateks. Mõne häda korral soovitatakse haigel pöörduda järgmisel päeval oma perearsti poole.

Neil, kellel kiirabi visiit abi ei toonud, tuleks lähedaste abiga minna valvehaiglasse.

- Hambavalu korral saab Tallinnas laupäeval ja riiklikel pühadel abi Toompuiesteel asuvast hambapolikliinikust, stomatoloogiakirurgi saab välja kutsuda ka Mustamäe haigla valvetuppa. Hambaabi saab Tallinnas veel Weitzenbergi 4, Tedre 62, Jaama 2 ja hotellis Olümpia (Sinu Arst). Tartus tuleb hambahädaga pöörduda OÜ Cardens või ASi Ode poole.

- Ootamatu rasestumise või suguhaigusse nakatumise hirmuga võib pöörduda Tallinnas Pelgulinna või keskhaiglasse, siiski kannatab arstide sõnul selliste asjadega üldjuhul hommikuni oodata.

- Pseudohaigeid, keda vaevab soov kiiresti kaineks saada, teenindatakse 1000 krooni eest firmas Kordamed.

- Ravimeid saab ööpäev läbi Tallinnas Tõnismäe ja Linnaapteegist ning Kadri apteegist. Tartus on valveapteegiks Raekoja apteek.

- Vaatamata võimalustele väljaspool tööaega abi saada soovitavad arstid haigust mitte kaugele areneda lasta ja pöörduda polikliinikusse või kutsuda perearst koju. Viimaste korral võib haige loota ka soodusravimitele.

Hetkel kuum