30 november 1999

Tänasest bensiin rekordhinnaga

Kõrgem aktsiisimäär jõuab tarbijani kohe, sest suuremate tanklakettide esindajad kinnitasid eile, et muudavad jaehindu aktsiisitõusu võrra tänase päeva jooksul. Bensiinimüüjate sõnul pole madalama hinnaga varude soetamine olnud võimalik, sest jaemüüjatel pole suurte koguste hoidmise võimalusi.

«Meil pole erilisi ladustamistingimusi ja seetõttu ei saa hinnatõusu edasi lükata. Kas me kohe hommikul tõstame, see on iseküsimus, sest tanklates sees olev kütus oleks võib-olla õigem vana hinnaga maha müüa. Aga jälgime ka seda, mida ülejäänud turg teeb, « ütles Hydro Texaco Eesti jaemüügijuht Andres Kivistik eile.

Kivistiku sõnul on kütuse läbimüük viimastel päevadel kümnendiku võrra suurenenud. «Midagi meeletut pole toimunud, aga 10% ringis tõus nädalavahetusel oli. Nägin ise meie jaamas inimest, kes tankis seal kuus 40-liitrist kanistrit täis. Nii et varutakse ikka küll,» rääkis Kivistik eile.

Shell Eesti juhatuse liige Riina Aamisepp lausus samuti, et Shelli tanklad on viimasel ajal kütust 10% rohkem müünud kui tavaliselt. «Reedene hinnatõus ilmselt hoogu natuke pidurdas. Kuid tarbimise kasvu saab täheldada küll,» ütles ta.

Shelli jaamades on hinnad kõrgemad täna hommikust. «Praegu satub see aktsiisitõus halvale ajale, sest jaehinnad on ka kogu aeg tõusnud. Eelmisel aastal polnud aktsiisitõus nii valus, sest hinnad olid madalad,» märkis Aamisepp. Ta lisas, et hinna langust ei ole lähiajal põhjust oodata.

Statoil Eesti peadirektor Epp Kiviaed ütles samuti, et hinnad tõusevad tanklates täna sama palju, kui tõuseb aktsiis, ehk bensiini puhul 60 ja diislikütuse puhul 85 senti liitrilt. Bensiin kallineb päeva jooksul ka Alexela tanklates.

Kehtiv mootorikütuse aktsiisi seadus näeb ette maksumäärade järk-järgulist tõusu. Aasta pärast peaks bensiini pealt võetav aktsiis tõusma veel 50 senti.

Teede- ja sideministeeriumis on ette valmistatud seaduse muutmise eelnõu, mis aktsiisikasvu pidurdaks. «Eelnõu näeb ette, et aktsiis ei kasvaks mitte 50 senti, vaid 15 senti liitrilt, et me nendest pidevatest tõusudest ?okki ei saaks,» lausus ministeeriumi pressiesindaja Aap Tänav.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Kalle Jürgenson ütles, et järgmise aasta aktsiisitõusu suurus sõltub sellest, kas Eestil õnnestub ELiga peetavatel läbirääkimistel aktsiisimäärade ühtlustamise osas välja kaubelda ajapikendus.

Autor: Henrik Ilves

Hetkel kuum