5. detsember 1999 kell 22:00

Maksuamet võtab palga ümbrikust välja

Eesti maksuametnikest on saamas tõelised vihatud ja kardetud tax-man'id. Alles võeti suurema tähelepanu alla aktsiatulu deklareerimata jätnud eraisikud, nüüd ollakse koos tööinspektsiooniga alustamas ühiskontrolli ümbrikupalkade maksmise tõkestamiseks. Maksuameti peadirektori Aivar Sõerdi sõnul on see tuleval aastal üks maksuameti prioriteete.

Äripäev toetab põhimõtteliselt maksuameti ettevõtmist. Makse tuleb maksta.

Kuna tänavu üheksa kuu andmetel tasub kõigist sotsiaalmaksu maksjatest ligi viiendik sotsiaalmaksu vaid 1250krooniselt miinimumpalgalt, on probleem piisavalt tõsine. Mõneti saab ümbrikupalkade aktsiooni efektiivsust võrrelda BSA ja politsei korraldatud tarkvara legaliseerimise kampaaniaga. Propaganda tagajärjel hakkab ka ümbrikupalga maksjal kuklasse hingama teadmine, et senise palgapoliitika jätkamisel ähvardavad teda sanktsioonid, mis võivad äri jätkamise küsitavaks teha. Ka ümbrikupalga maksja peab arvestama konkurendi võimaliku vihjega maksuametile.

Tõsi, ümbrikupalkade maksmise tõestamine on väga keeruline. Kohus arvestab vaid raamatupidamisdokumente ja töövõtjate tunnistusi.

Ümbrikupalkade maksmine ei ole paraku Eesti ühiskonnas veel taunitav. Ei olnud ka piraattarkvara kasutamine. Tarvitses BSA-l koos majanduspolitseiga esimesed piraadid häbiposti lüüa ja neile kopsakas trahv määrata, kui vallandus tarkvara legaliseerimise buum.

Esimesed pretsedendid on loodud ka ümbrikupalkade tõkestamises. Ida- Virumaal korraldasid maksuamet, tööinspektsioon ja majanduspolitsei viis tulemuslikku operatsiooni. Hoiatus on antud. Kui see pole piisavalt mõjus, tuleb puistamist jätkata. Hoopis huvitav on maksukogumise praktika näiteks Lõuna-Itaalias. Kord aastas tuleb firmasse maksuametnik, vaatab veidi ettevõttes ringi ja ütleb summa. See makstakse vastuvaidlematult kohe ära, vastasel juhul ootab firma raamatupidamist põhjalik ja halastamatu revisjon.

Ümbrikupalkade maksmist aitab vähendada seegi, kui seadustada maksuameti ja osa jaekaupmeeste ettepanek -- kõigi müügitehingutega peab kaasas käima t?ekk.

Naiivne oleks muidugi arvata, et maksuameti suurpuhastus ümbrikupalganduse Eestist täiesti välja juurib. Nii nagu jääb igavesti kestma teatud konflikt ettevõtja ja maksuameti vahel, nii ei kao kuskile ka varimajandus. Eesmärgiks peaks võetama, et selle osakaal oleks võimalikult väike. Et ühiskonnas muutuks valdavaks hoiak -- makse tuleb maksta.

Hetkel kuum