ÄP fototoimetus • 13 detsember 1999

Vasakjõud võiduootel

«Oleme valmis uues duumakoosseisus tegema koostööd kommunistidega, sealhulgas revideerima senist erastamispoliitikat,» deklareeris Moskva linnapea Juri Luzhkov, kes koos ekspeaministri Jevgeni Primakovi ja Peterburi linnapea Aleksandr Jakovleviga on Isamaa/Kogu Venemaa liidrid.

Andmed valijate toetusest on seni küllalt erinevad. Moskovski Totalizatori andmetel toetab Isamaad 28% valijaist, teisel kohal on kommunistid 23% ja kolmandal kohal Sergei ?oigu juhitav Ühtsuspartei 11 protsendiga. Osa rahvaküsitluste tulemuste kohaselt juhivad aga hoopis kommunistid 22-23 protsendiga, järgnevad Ühtsuspartei 15% ja Isamaa 10 protsendiga.

Hinnangud Venemaa majanduse hetkeseisule on samuti väga erinevad. Kui peaminister Vladimir Putin ja teised tipp-poliitikud räägivad tööstustoodangu kasvust ja majanduse olukorra paranemisest, siis eksperdid on hoopis teist meelt.

Nii väidab Globaalsusprobleemide Instituudi professor Mihhail Deljagin, et septembris ja oktoobris tööstustoodang hoopis kahanes vastavalt 2,2 ja 2,6%. «Tööstustoodangu kasvu eeldused on nõrgenenud, aga valitsus oma eufoorias seda ei märka, vaid kasutab üksnes retoorikat. Praegune majandus püsib rubla devalveerimisest saadud kasu ja kõrge naftahinna toel. Kui valitsus ei muuda kiiresti majanduspoliitikat, ootab Venemaad eelarvekriis, mis vallandab palga-, energia-, kütuse- ja investeerimiskriisi,» arvab Deljagin. Kui naftahind aastal 2000 kukub, variseb Vene majandus selle järel, on professor veendunud.

Samal ajal on ametlik Moskva hakanud järjest teravamalt arvustama Rahvusvahelist Valuutafondi (IMF) sellepärast, et too keeldus järjekordse, 640 miljardi dollari suuruse osalaenu maksmisest. Venemaa keskpanga juhatuse esimees Viktor Gera?t?enko ütles, et laenu edasilükkamise põhjused on rohkem poliitilised kui majanduslikud ning et struktuurireformide nõue on üksnes ettekääne.

Autor: ÄP

Hetkel kuum