• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Avatud kardin hirmutab varast

  Talveks üksijäänud suvila meelitab kahtlasi tüüpe mitmel põhjusel. Sissemurdja loodab varastada asju, mis talle endale vajalikud on või mida saab kellelegi maha müüa. Teised soovivad aga segamatult mõnusates tingimustes pidu panna. Reeglina võtavad pidutsejad kaasa ripakil olevaid nipsasjakesi, mitte külmkapi. Kuid võõraste purjutajate hoolimatus kütmisel ja suitsetamisel võib põhjustada tulekahju.
  Harju politseiprefektuuri korrakaitseosakonna komissar Rein Mill soovitab suvila turvalisuse suurendamise juures meelde jätta tõsiasja, et sealt, kus midagi pole, ei saa ka midagi ära võtta. Kõik, mis vähegi väärtuslik, tuleb talve hakul viia ohutumasse hoiukohta. Milli sõnul on lukk looma jaoks, sellele ei tasu lootma jääda. Suvilatest viib varast tihti kõik ära ? teelusikast mittetöötava külmkapini.
  Kuna suvilarajoonides eelneb sissemurdmistele sageli ?luure?, on Rein Milli sõnul naabrivalve korras võimalik teha tulemuslikku ennetustööd. Suvilaomanikud peaks omavahel kokku leppima, kes ja kunas suvemaju saab üle vaatama tulla.
  Lume saabudes aitab autoga kõigi majade juurest läbi sõitmine ja jälgede jätmine. Varas otsib suvilat, kus kedagi ei liigu. Võimalus, et kohe-kohe saabub keegi kuritöökohale, peletab pahategija eemale. Nööril kuivav käterätt ja kardinata aken jätab mulje, et keegi on kohal. Pealegi ei murra varas suvilasse, kui aknast on näha, et midagi võtta pole.
  Naabrivalve toimimine võimaldab kiiremini saada teada juba toimunud vargustest. Rein Mill selgitab, et politseil on paari päeva tagust kuritegu suurem võimalus avastada kui juhtumit, mille toimumisaeg kuu-poolteise taha jääb. Varga tabamisele aitab kaasa ka tärklise raputamine ukselinkidele. Tärklisekiht on sissemurdjale märkamatu, kuid politseinike sõnul üks parimaid abimehi varaste jälgede ?salvestamisel?.
  Rein Mill soovitab suvilasse jäävad asjad ära märgistada. Ei ole tähtis, et tegu oleks spetsiaalsete märgistuskleepsudega. Piisab näiteks nimetähtede kraapimisest esemele või eritunnuste (tehnika puhul seerianumbrid) teadmisest. Vahepeal väiksemaks jäänud metallivargused on Milli sõnul sellel aastal jälle plahvatuslikult sagenenud. Pätid viivad kahvlid ja koera joogikausi, ruutmeetri pleki pärast on ära lammutatud isegi kamin. Kui suvilat pole talvel plaanis külastada, on mõistlik lasta akendele meisterdada luugid.
  Lubamatu on jätta tööle õliradiaator või puhur.
  Kõikidesse suvemajadesse, kus on elekter sees, saab paigaldada lokaalse häiresüsteemi. Selliseid seadmeid pakub enamik turvafirmasid ning nende soetuskulud on madalad.
  Lokaalne valve peab sisaldama suitsuandurit, uksemagneteid ja liikumisele reageerivat infrapunaandurit. Maja seinale kinnitatakse välisireen ja vilkur suunaga paikse naabri poole. Lokaalse alarmiga peab käsikäes käima ka naabrivalve, see eeldab suhtlemist ja kokkuleppeid inimestega, kes suvilate piirkonnas aasta ringi elavad.
  Enne seadmete paigaldamist tuleb kindlasti spetsialistidelt nõu küsida või tellida installatsioon vastavalt firmalt. Tihti tehakse ise paigaldamisel vigu, mis kokkuvõttes muudavad valveseadmete rakendumise ebakindlaks või ei hakka süsteem üldse plaanipäraselt tööle.
  Nõudlikum ja suuremat turvalisust vajav klient võib lokaalsele alarmisüsteemile lisada telefonikommunikaatori. See eeldab telefoniliini olemasolu suvilas ja võimaldab häirest telefonitsi teada saada. Kui telefoniliini pole, saab kasutada analoogset GSM-võrgus töötavat seadet. Kõige kindlam on sõlmida leping mõne turvafirmaga ja suunata häiresignaal valvekeskusesse.
  - Lokaalse alarmisüsteemi paigaldamisel küsi nõu spetsialistilt. Liiga madalale kinnitatud ja metsa poole suunatud sireenist pole suvekodu turvamisel kasu.
  Suvilasse jääv vara märgista turvakleepsudega või kirjuta üles tehnika seerianumbrid. Tärklisega kaetud linkidele jäävad pätist jäljed.
  Sügisel vii suvilast ära kõik, mis vargale vähegi huvi võib pakkuda. Katusele jäetud satelliitantenn sunnib päti ?külla? tulema.
  Akende ette paigalda luugid. Luukide puudumisel jäta kardin poolenisti lahti. Tekib mulje kohalolekust ja tühja tuba nähes varas lahkub.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Ulla: kui kukud, tõuse ja proovi uuesti!
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
USA aktsiaturud alustasid nädalat jõudsa tõusuga
USA aktsiaturugude peamised indeksid taastusid täna suuresti möödunud nädala Tänupüha-langusest.
USA aktsiaturugude peamised indeksid taastusid täna suuresti möödunud nädala Tänupüha-langusest.
Põllumajandustootjate TOP: olukord on pinev, aga samas ka põnev
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Digi-Eesti lööb Dubai Expol laineid burgeriga
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.