Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Avatud kardin hirmutab varast

  Talveks üksijäänud suvila meelitab kahtlasi tüüpe mitmel põhjusel. Sissemurdja loodab varastada asju, mis talle endale vajalikud on või mida saab kellelegi maha müüa. Teised soovivad aga segamatult mõnusates tingimustes pidu panna. Reeglina võtavad pidutsejad kaasa ripakil olevaid nipsasjakesi, mitte külmkapi. Kuid võõraste purjutajate hoolimatus kütmisel ja suitsetamisel võib põhjustada tulekahju.
  Harju politseiprefektuuri korrakaitseosakonna komissar Rein Mill soovitab suvila turvalisuse suurendamise juures meelde jätta tõsiasja, et sealt, kus midagi pole, ei saa ka midagi ära võtta. Kõik, mis vähegi väärtuslik, tuleb talve hakul viia ohutumasse hoiukohta. Milli sõnul on lukk looma jaoks, sellele ei tasu lootma jääda. Suvilatest viib varast tihti kõik ära ? teelusikast mittetöötava külmkapini.
  Kuna suvilarajoonides eelneb sissemurdmistele sageli ?luure?, on Rein Milli sõnul naabrivalve korras võimalik teha tulemuslikku ennetustööd. Suvilaomanikud peaks omavahel kokku leppima, kes ja kunas suvemaju saab üle vaatama tulla.
  Lume saabudes aitab autoga kõigi majade juurest läbi sõitmine ja jälgede jätmine. Varas otsib suvilat, kus kedagi ei liigu. Võimalus, et kohe-kohe saabub keegi kuritöökohale, peletab pahategija eemale. Nööril kuivav käterätt ja kardinata aken jätab mulje, et keegi on kohal. Pealegi ei murra varas suvilasse, kui aknast on näha, et midagi võtta pole.
  Naabrivalve toimimine võimaldab kiiremini saada teada juba toimunud vargustest. Rein Mill selgitab, et politseil on paari päeva tagust kuritegu suurem võimalus avastada kui juhtumit, mille toimumisaeg kuu-poolteise taha jääb. Varga tabamisele aitab kaasa ka tärklise raputamine ukselinkidele. Tärklisekiht on sissemurdjale märkamatu, kuid politseinike sõnul üks parimaid abimehi varaste jälgede ?salvestamisel?.
  Rein Mill soovitab suvilasse jäävad asjad ära märgistada. Ei ole tähtis, et tegu oleks spetsiaalsete märgistuskleepsudega. Piisab näiteks nimetähtede kraapimisest esemele või eritunnuste (tehnika puhul seerianumbrid) teadmisest. Vahepeal väiksemaks jäänud metallivargused on Milli sõnul sellel aastal jälle plahvatuslikult sagenenud. Pätid viivad kahvlid ja koera joogikausi, ruutmeetri pleki pärast on ära lammutatud isegi kamin. Kui suvilat pole talvel plaanis külastada, on mõistlik lasta akendele meisterdada luugid.
  Lubamatu on jätta tööle õliradiaator või puhur.
  Kõikidesse suvemajadesse, kus on elekter sees, saab paigaldada lokaalse häiresüsteemi. Selliseid seadmeid pakub enamik turvafirmasid ning nende soetuskulud on madalad.
  Lokaalne valve peab sisaldama suitsuandurit, uksemagneteid ja liikumisele reageerivat infrapunaandurit. Maja seinale kinnitatakse välisireen ja vilkur suunaga paikse naabri poole. Lokaalse alarmiga peab käsikäes käima ka naabrivalve, see eeldab suhtlemist ja kokkuleppeid inimestega, kes suvilate piirkonnas aasta ringi elavad.
  Enne seadmete paigaldamist tuleb kindlasti spetsialistidelt nõu küsida või tellida installatsioon vastavalt firmalt. Tihti tehakse ise paigaldamisel vigu, mis kokkuvõttes muudavad valveseadmete rakendumise ebakindlaks või ei hakka süsteem üldse plaanipäraselt tööle.
  Nõudlikum ja suuremat turvalisust vajav klient võib lokaalsele alarmisüsteemile lisada telefonikommunikaatori. See eeldab telefoniliini olemasolu suvilas ja võimaldab häirest telefonitsi teada saada. Kui telefoniliini pole, saab kasutada analoogset GSM-võrgus töötavat seadet. Kõige kindlam on sõlmida leping mõne turvafirmaga ja suunata häiresignaal valvekeskusesse.
  - Lokaalse alarmisüsteemi paigaldamisel küsi nõu spetsialistilt. Liiga madalale kinnitatud ja metsa poole suunatud sireenist pole suvekodu turvamisel kasu.
  Suvilasse jääv vara märgista turvakleepsudega või kirjuta üles tehnika seerianumbrid. Tärklisega kaetud linkidele jäävad pätist jäljed.
  Sügisel vii suvilast ära kõik, mis vargale vähegi huvi võib pakkuda. Katusele jäetud satelliitantenn sunnib päti ?külla? tulema.
  Akende ette paigalda luugid. Luukide puudumisel jäta kardin poolenisti lahti. Tekib mulje kohalolekust ja tühja tuba nähes varas lahkub.
 • Hetkel kuum
Ärme tehisintellekti vaimustuses oma aju unusta
Tehisintellekt on jõudnud igaüheni ja võimaldab paljudes valdkondades revolutsiooni – õpime siis teda tundma ja sihipäraselt kasutama ning hoiame halvale teele minemast, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tehisintellekt on jõudnud igaüheni ja võimaldab paljudes valdkondades revolutsiooni – õpime siis teda tundma ja sihipäraselt kasutama ning hoiame halvale teele minemast, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Konsultant: inflatsioonilises keskkonnas on finantsanalüüs olulisem kui iial enne
Ühinemis- ja ülevõtmistehingute planeerimisel on tähtis arvestada inflatsiooni mõju kasumieesmärkidele ning hoolega läbi mõelda, kuidas seda finantsandmetes õigesti kajastada, kirjutab PwC Eesti tehingute nõustamise juhtivkonsultant Allar Karu.
Ühinemis- ja ülevõtmistehingute planeerimisel on tähtis arvestada inflatsiooni mõju kasumieesmärkidele ning hoolega läbi mõelda, kuidas seda finantsandmetes õigesti kajastada, kirjutab PwC Eesti tehingute nõustamise juhtivkonsultant Allar Karu.
USA tahab ühte mu portfelli vaeslast veelgi rohkem mutta trampida
Sellal kui kauplejad ja analüütikud keskenduvad Alphabeti juures ennekõike tulemusprognooside ületamisele või neile allajäämisele, rullib taustal lahti sootuks tähtsam teema: kas Google jääb monopolina vahele.
Sellal kui kauplejad ja analüütikud keskenduvad Alphabeti juures ennekõike tulemusprognooside ületamisele või neile allajäämisele, rullib taustal lahti sootuks tähtsam teema: kas Google jääb monopolina vahele.
Reaalajas börsiinfo
Raivo Vare: poliitikud üritavad uut majandust 19. sajandi raamidesse suruda
Erakonnad tahavad majanduskeskkonda uuendada, lähtudes peamiselt suurettevõtete ja üle-eelmise sajandi tööstusühiskonna loogikast, rääkis erakondade valimisprogramme analüüsinud majandusekspert Raivo Vare.
Erakonnad tahavad majanduskeskkonda uuendada, lähtudes peamiselt suurettevõtete ja üle-eelmise sajandi tööstusühiskonna loogikast, rääkis erakondade valimisprogramme analüüsinud majandusekspert Raivo Vare.
Äripäeva Juhtimiskool: tulemuslikku meeskonda kannustab usk, et me saame koos hakkama!
Tulemuslikkuse saavutamine on nagu maratoni jooksmine – see nõuab fookust, motiveerivat ja selget eesmärki, head koostööd ning muidugi pingutust, rääkis Äripäeva Juhtimiskooli uues saates EBSi lektor, juhtimisekspert ja Äripäeva Akadeemia koolitaja Ester Eomois. Õnneks on see kõik arendatav ja püsivalt kõrge tulemuslikkusega väga head koostööd tegev meeskond pole vaid helesinine unistus.
Tulemuslikkuse saavutamine on nagu maratoni jooksmine – see nõuab fookust, motiveerivat ja selget eesmärki, head koostööd ning muidugi pingutust, rääkis Äripäeva Juhtimiskooli uues saates EBSi lektor, juhtimisekspert ja Äripäeva Akadeemia koolitaja Ester Eomois. Õnneks on see kõik arendatav ja püsivalt kõrge tulemuslikkusega väga head koostööd tegev meeskond pole vaid helesinine unistus.
Nordeconi ehitusdivisjoni juht: pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide hinnad langevad
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Presidendi teenetemärgi saanud puidutööstur: raiemahu järsk kokkutõmbamine on ohtlik
Valgetähe teenetemärgi saanud RAIT ASi juhatuse esimees Ivar Dembovski panustab aktiivselt kohaliku kogukonna arengusse ja haridusvaldkonna edendamisesse.
Valgetähe teenetemärgi saanud RAIT ASi juhatuse esimees Ivar Dembovski panustab aktiivselt kohaliku kogukonna arengusse ja haridusvaldkonna edendamisesse.

Olulisemad uudised

Äsja töötajaid vähendanud JELD-WEN käivitas uue värbamislaine
Jaanuari alguses selgus, et puituste ja -lengide tehas JELD-WEN Eesti sulgeb saeveski ja osa inimesi jääb tööta. Tehase juhi Erkki Ehandi sõnul on aga uus värbamislaine juba alanud ja aasta jooksul tuleb täita 50 uut töökohta.
Jaanuari alguses selgus, et puituste ja -lengide tehas JELD-WEN Eesti sulgeb saeveski ja osa inimesi jääb tööta. Tehase juhi Erkki Ehandi sõnul on aga uus värbamislaine juba alanud ja aasta jooksul tuleb täita 50 uut töökohta.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.