• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Aastal 2002 võib muutuda mitme kauba käibemaks

  Seletuskirja kohaselt on seaduse eesmärk kehtiva seaduse ühtlustamine Euroopa Liidu (EL) seadustega. Samas jäävad kuni Eesti liitumiseni ühtlustamata ekspordi ja impordi määratlus ning ELi liikmesriikide vahelist kaubandust reguleerivad sätted.
  Seaduse koostanud rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna kaudsete maksude talituse juhataja Ain Ulmre sõnul hakkab uus käibemaksuseadus kava kohaselt kehtima 2002. aasta 1. jaanuaril.
  Võrreldes praegu kehtivate maksumääradega ootaks suurim tõus teatri- ja kontserdipiletite maksumäära ? praeguse nullprotsendilise määra asemel maksustab seadus piletid 18 protsendiga.
  Praegune ettetellitud ajakirjandusväljaannete ning haridusministeeriumi poolt heakskiidetud õpikute ja töövihikute käibemaks säiliks vähemalt kuni Euroopa Liiduga liitumiseni praegusel nulli protsendi tasemel.
  Praegu maksuvabade matusetarvete ja -teenuste käibemaksumäär on uue seaduse eelnõu kohaselt viis protsenti. Uuel aastal viieprotsendilise määraga maksustatavad inimorganid ja -koed ning mitmesugused veretooted ja meditsiiniseadmed kuuluksid seaduse vastuvõtmisel aasta pärast maksuvabade kaupade hulka.
  Kinnisasjade rentimine ja kasutusvaldusse andmine on uues seaduseelnõus praeguse 18 protsendi asemel maksuvaba, kuid maksuametit eelnevalt informeerides võib ka nende teenuse maksustatavale väärtusele 18protsendilist käibemaksu lisada.
  Vallasasjadena käsitletavaid kinnisasju ja ehitisi praegu kaupadeks ei loeta ning nende käivet ei maksustata, uue seaduseelnõu kohaselt oleks need vallasasjad maksuvabastusega.
  Uute ehitiste ja nende aluse maa esmavõõrandamise ja kruntide käibe maksustab seadus siiski 18protsendilise määraga ning sarnaselt kinnisvara rentimisega võib vallasasjadele maksuametit informeerides lisada 18protsendilise käibemaksu.
  Praegu 18 protsendiga maksustatud avamerel navigatsiooniks kasutatavate merelaevade ja varustuse ning rahvusvahelistel lennuliinidel kasutatavate õhusõidukite ja varustuse käive on eelnõu kohaselt maksuvaba, sest Euroopa Liit loeb neid ekspordiga sarnasteks tehinguteks.
  Ain Ulmre sõnul kehtivad määrade muudatused ka impordi kohta, kuna imporditavatele kaupadele ja teenustele rakendatakse samasugust käibemaksumäära nagu Eestis müüdavatele vastavatele kaupadele ja teenustele.
  Seaduse vastuvõtmisel on teatud mõju ka Eesti ettevõtluskeskkonnale ning mõnede kaupade ja teenuste hinnakujundusele, märkis Ulmre.
  Autor: BNS
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: USA turul parim nädal alates juunist
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Nädala lood: Enefit Greeni triumf ja kuidas kurikuulus ärimees oma esimese miljoni teenis
Käesoleval nädalal hullutas lugejaid kõik, mis puudutas Enefit Greeni börsiletulekut. Selleks on ka põhjust – Enefit Greeni aktsiaid märgiti üle rohkem kui neljakordselt ning aktsiahinnaks kujunes 2,9 eurot, mis on pakkumise seatud hinnavahemiku ülemises pooles. Tegu on Baltimaade börside rekordiga.
Käesoleval nädalal hullutas lugejaid kõik, mis puudutas Enefit Greeni börsiletulekut. Selleks on ka põhjust – Enefit Greeni aktsiaid märgiti üle rohkem kui neljakordselt ning aktsiahinnaks kujunes 2,9 eurot, mis on pakkumise seatud hinnavahemiku ülemises pooles. Tegu on Baltimaade börside rekordiga.
Indrek Kasela Enefiti IPOst: kodanikuna takka ei kiida, aga investorina olnuks patt mitte osaleda
PRFoodsi juht Indrek Kasela tõdes, et ei kiida Enefit Greeni tegevust heaks, kuid investorina kasutas siiski võimaluse ära ning märkis ettevõtte IPO-l aktsiaid.
PRFoodsi juht Indrek Kasela tõdes, et ei kiida Enefit Greeni tegevust heaks, kuid investorina kasutas siiski võimaluse ära ning märkis ettevõtte IPO-l aktsiaid.