Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Radikaalne reform tõeks saamas

  Eelmise nädala lõpus käisid peaminister Mart Laari juures haldusreformi käigu kohta aru andmas maavanemad, 1. oktoobriks pidid kohalikud omavalitsused esitama maavanematele oma nägemuse haldusterritoriaalsete muutuste kohta.
  ?Arvamusavaldusi mitmesuguseid ? jäi mulje, et paljud omavalitsused soovivad senise süsteemi püsimist,? ütles Hiiu maavanem Hannes Maasel. Tema sõnul on selgunud raamid, mille piires peavad maavanemad süstematiseerima oma ettepanekud 1. detsembriks.
  ?Ühes raami servas on Asmeri 15+5 variant, arvan, et see on ka kasulik ? valitsuse eesmärk liikuda radikaalsuse poole,? lausus Maasel. ?Välja öeldud on ka seda, et praegu on palju kohalikke omavalitsusi ning niipalju neid ka järele ei jää ? see on raami teine serv,? märkis ta.
  Hannes Maaseli sõnul näitab Hiiumaal viielt omavalitsuselt saadud hinnang, et kaldutakse ühe valla eelistamisele. Samas märkis maavanem, et kui otsustamise kohaks jääb ainult Hiiu volikogu, peab kohapealne keskus säilima kas osavalla või teenindusbüroo kujul.
  Siseministeeriumi asekantsler Deiw Rahumägi ütles, et rõhuv enamus maavanemaid on selle poolt, et kohalike omavalitsuste arvu tuleks vähendada vähemalt poole võrra, juttu on olnud 40?50 omavalitsuse allesjätmisest. Selline arv jääks mõnevõrra allapoole siseministeeriumi enda poolt pakutud arvust.
  ?Põhiküsimus on see, et tänaste vallapiiride ja rahahulgaga pole võimalik anda omavalitsustele ülesandeid juurde, kuid neid on vaja anda,? ütles Rahumägi.
  Radikaalse haldusreformi idee algatanud regionaalministri Toivo Asmeri nõunik Aarne Veedla lausus, et altpoolt tulevad ettepanekud näitavad, et siseministeeriumi soovitud kujul on haldusreformi võimatu läbi viia. ?Näiteks Läänemaal ei taha kaheksa omavalitsust liituda kellegagi,? loetles nõunik.
  Veedla sõnul tuleb asi lahendada uuel kujul ? moodustada ühe maakonna piiridesse üks omavalitsus. ?Siseministeerium tahab asuda uue halduskorralduse juurde, mis on valulik protseduur. Vabatahtliku liitumise variant on läbikukkumise äärel,? ütles nõunik, viidates sellele, et jõulise reformivariandi puhul ei sunnita kedagi ühinema, vaid minnakse teist teed pidi.
  Veedla sõnul pole siseminister Looduse ja regionaalminister Asmeri vahel vastuolu, vaid küsimus on esitatud reformikavade radikaalsuse astmes. Nõunik ütles, et 15+5 varianti ? 15 valda ja 5 suuremat linna ? toetab juba kaheksa või isegi rohkem maavanemat.
  Peaminister on seisukohal, et 2002. aasta sügisel peavad kohalike omavalitsuste valimised toimuma uue haldusjaotuse tingimustes. Samuti on Laar teatanud, et toetab küllalt radikaalset lähenemist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ehitajad ootavad tööd, riik … loodetavasti mitte Godot'd
Ajal, mil kinnisvaraarendajad tõmbavad uutele projektidele pidurit, läheb tarvis riigi ja omavalitsuste julgust ehitussektorile tööd pakkuda. Ilmselt on kõrged hinnad tulnud selleks, et jääda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil kinnisvaraarendajad tõmbavad uutele projektidele pidurit, läheb tarvis riigi ja omavalitsuste julgust ehitussektorile tööd pakkuda. Ilmselt on kõrged hinnad tulnud selleks, et jääda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peep Peterson: Arto Aasal on ühes asjas õigus
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
TS Laevad kutsub juhatuse liikme tagasi
Tallinna Sadama tütarettevõte TS Laevad nõukogu kutsus juhatusest tagasi teenindusvaldkonna juhi Ave Metsla, tema volitused lõpevad 9. detsembril.
Tallinna Sadama tütarettevõte TS Laevad nõukogu kutsus juhatusest tagasi teenindusvaldkonna juhi Ave Metsla, tema volitused lõpevad 9. detsembril.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Telia saab Eestis uue juhi
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tuleval aastal jääb vabasse jagamisse vähem elamislube töötamiseks
Selleks aastaks anti jooksvalt välja üle 600 elamisloa töötamiseks, kuid tuleval aastal on neid poole vähem. Samas üldine tähtajaliste elamislubade arv nii palju ei muutu.
Selleks aastaks anti jooksvalt välja üle 600 elamisloa töötamiseks, kuid tuleval aastal on neid poole vähem. Samas üldine tähtajaliste elamislubade arv nii palju ei muutu.

Olulisemad lood

Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.