Ülo Toomsalu • 9. oktoober 2000 kell 6:14

Arvuti andis autodele sama numbrimärgi

Arusaamatuse tõttu autoregistri ja liikluskindlustuse fondi teabevahetuses avastas ühe Mercedese omanik liikluskindlustuse lepingut sõlmides, et tema auto numbrimärki kannab veel mitu sõidukit, kirjutab Postimees.

Septembris oma 1998. aasta E-klassi Mercedes-Benzile kohustusliku liikluskindlustuse lepingut sõlmima läinud ärimees Raivo oli jahmunud, kui kindlustusagendi arvuti lepingu vormistamise hetkel teatas, et Mercedese andmed on vigased.

'Arvutiekraanile ilmunud punane kiri teatas, et minu auto numbrimärki kannab veel mitu autot,' meenutas mees. 'Kui palju neid on ja mis autod, seda ma teada ei saanud.'

ARKi direktori asetäitja Teo Saimre välistas võimaluse, et segadus võis alguse saada ARKist. 'Meie inimesed vaatasid selle juhtumi läbi, sest see on niivõrd eriline signaal - niisugust asja ei saa lihtsalt olla,' kinnitas Saimre.

Tema sõnul võis liikluskindlustaja arvutit eksitada asjaolu, et Mercedese VIN-koodi ehk 17kohalise tehasetähise kuus viimast numbrit kattusid ühe Opel Kadeti omaga. 'Ja kui vaadata selle koodi viit viimast numbrit, siis saaks ehk juba kümme kokkulangevust,' lisas Saimre.

LKFi arendusdirektor Rauno Temmer tunnistas, et Raivo Mercedesega on tõepoolest kahtlane lugu, sest LKFi käsutuses olevate nii ARKist saadud kirjete kui ka LKFi andmebaaside kõrvutamisel selgus kaks asja: ühtede andmete kohaselt kattusid numbrimärgid, teiste andmete kohaselt aga tehasetähised.

Ta lisas, et kui ta soovis ARKist saadud kirje kohta täpsustavaid andmeid küsida, selgus, et ARK polegi sellist kirjet LKFile kunagi saatnud. 'Tõesti, mingi infomüra meie ja ARKi vahel on,' tunnistas ta.

Temmeri sõnul on kohustusliku liikluskindlustuse lepingu sõlmimise korraldus ja sellega seonduvad nüansid ääretult keerukad.

Hetkel kuum